PUSTNI ČAS

Pustna pojedina za uvod v šelmarijo

Objavljeno 10. februar 2017 09.42 | Posodobljeno 10. februar 2017 09.42 | Piše: Alenka Kociper

V krški gostilni Kunst odprli razstavo fotografij Šelmarije o pustnem karnevalu v Kostanjevici na Krki.

Na vsaki šelmariji v Kostanjevici na Krki nastopijo kankan plesalke in vselej je kaj videti. Foto: Goran Rovan

KRŠKO – Pustni čas se nezadržno bliža, maske, šeme ali šelme, kakor jim pač rečemo, se že pripravljajo na rajanja in povorke. V Gostilni Kunst v Krškem so pripravili razstavo fotografij Šelmarije, pustnega karnevala v Kostanjevici na Krki iz preteklih let, dogodek pa je s svojimi norčijami popestrila delegacija društva Prforcenhaus, ki skrbi za ohranjanje tradicionalnega pustovanja.

Na predvečer kulturnega praznika je bilo v Gostilni Kunst v Krškem malce svečano, še bolj pa veselo. Seveda se je tudi dobro jedlo in pilo, saj bo vendarle kmalu napočil pustni čas, ko bo veselja, norčij pa dobre jedače in pijače v izobilju.

Za izbran dogodek so svoje moči združili člani Društva ljubiteljev fotografije (DLF) Krško in člani etnološkega društva Prforcenhaus iz Kostanjevice na Krki, svoje pa je prispevala gostiteljica, gostilna Kunst, kjer so pod taktirko oštirja Sreča Kunsta in njegove naslednice, hčerke Tjaše, pripravili nekaj tradicionalnih pustnih jedi.

Oče šelme
in predsednik Prforcenhausa

V konferenčni dvorani gostilne so pripravili razstavo fotografij, ki so več let nastajale na tradicionalni pustni prireditvi Šelmarija v Kostanjevici na Krki. Obiskovalci so lahko podoživeli pustne trenutke, kakor so jih v svoje objektive ujeli fotografi Branko Benčin, Boris Moškon, Hrvoje Teo Oršanič in Goran Rovan. Ob razstavi je tekla beseda o zgodovini Šelmarije, ki je najstarejši pustni program na Slovenskem in letos slavi že 160 let, o običajih, ki delajo pustno povorko v Kostanjevici posebno, in o Prforcenhausu, to je pustna vlada, ki v pustnem času prevzame oblast v mestu in organizira dogodke v čast praznovanju tega starega običaja. Šelmarijo vodi oče šelme, na čelu Prforcenhausa je predsednik, ki vodi vlado, izvoljen pa je vsako leto na občnem zboru. Oba pomembneža sta s prisotnostjo počastila tudi tokratni dogodek, spremljale so ju še druge značilne šelme.

Za zvesto spremljanje Šelmarije je društvo Prforcenhaus članom DLF Krško ob dvajsetletnici njihovega delovanja podelilo posebno priznanje, spominski kostanj, ki ga je v imenu društva prevzela predsednica DFL Jožica Mikek Veber.

Pustna tlačenka, za konec pa še ocvrte miške

Če se običajno ob odprtjih razstav ponudijo majhni prigrizki, so pri Kunstu tokrat zastavili pravo pustno pojedino. Manjkalo ni pečene krače, fižolove solate in tlačenke, ki so jih Kunstovi kuharji pripravili po tradicionalnih receptih, pri čemer so si privoščili nekoliko svobode in so jedi postregli na sodoben način. »Poleg klasično narezane krače smo ponudili koščke krače v mafinih ter v kombinaciji s hrenom in burgerjem. Pustna hrana je tudi tlačenka s čebulo in bučnimi semeni, mi smo jo postregli narezano na koščke z bučnim oljem kot tako imenovani finger food,« nam je povedal glavni kreator postreženih jedi Srečo Kunst, mi pa dodajmo, da so gostje vse skupaj poplaknili z izbranimi lokalnimi vini. In medtem ko je druščina pomazala pladnje in krožnike, na katerih so stregli opisane dobrote in so šelme poskrbele za obilo smeha in zabave, tudi meh harmonike se je raztegnil, so v kuhinji pripravili še čisto klasične pustne miške.

Večer z norčavimi šelmami in okusnimi pustnimi jedmi, s kuliso šelmarskih fotografij, je bil dober uvod v pustni čas, ki ga mnogi že nestrpno pričakujejo. Malo zaradi pustovanj, ki jih po Sloveniji ne manjka, malo pa tudi zaradi pričakovanja pomladi, ki nastopi kmalu po pustu.

Deli s prijatelji