TURISTIČNA TRIBUNA

Prva zelena država na svetu

Objavljeno 30. september 2016 00.08 | Posodobljeno 30. september 2016 00.08 | Piše: Primož Hieng

Naj turistična novica tega tedna je, da je Slovenija na torkovi slovesnosti na Ljubljanskem gradu kot prva država na svetu prejela naziv zelene destinacije.

Terme Snovik so že več kot dve desetletji ekološko usmerjene.

Zadnji teden je minil v znamenju zelenega, trajnostnega, kot tudi pravimo, imeli smo teden mobilnosti in povrhu vsega smo v torek praznovali še svetovni dan turizma. Septembra 1979 je namreč Generalna skupščina Svetovne turistične organizacije, ki je od leta 2004 del Združenih narodov, sprejela sklep, s katerim je 27. september razglasila za svetovni dan turizma. Prvič so ga svetovni turistični delavci praznovali leta 1980.

Ta datum označuje pomemben mejnik v organiziranosti mednarodnega turizma, saj so takrat sprejeli statut Svetovne turistične organizacije. Datum sovpada tudi s koncem glavne turistične sezone na severni polobli in z začetkom glavne na južni. Začetki mednarodne organiziranosti turizma segajo v leto 1925, ko so se članice predhodnice Svetovne turistične organizacije zbrale na svojem prvem kongresu v Haagu.

Kaj je turizem in kdo je sploh turist? Na spletni strani Wikipedie preberemo, da je turizem pojem, pod katerim običajno razumemo potovanje zaradi razvedrila, oddiha in njegovih spremljajočih dejavnosti. V skladu z definicijo Svetovne turistične organizacije je turist oseba, ki potuje vsaj 50 milj, to je približno 80 kilometrov daleč od kraja stalnega prebivališča.

Prav v turizmu v zadnjih letih vse več pozornosti posvečajo razvoju zelene ali trajnostne, tudi ekološke oblike te pomembne gospodarske dejavnosti. Slovenijo je doletela prav posebna čast, da so jo kot prvo državo celostno ocenjevali po mednarodnih merilih trajnosti in ji dodelili naziv prve zelene države na svetu. Njena prestolnica je bila v torek in sredo gostiteljica dvodnevne mednarodne konference Global Green Destinations Day. Med drugim so razglasili nove dobitnike zelene znamke.

To je bil vrhunec dogodka, na katerem so se zbrali priznani strokovnjaki, ki so predstavili najboljše prakse zelenega in trajnostnega turizma. Na svetovni dan turizma so razglasili 100 najbolj trajnostnih destinacij sveta in ponudnikov zelenih poslovnih rešitev Top 100 Sustainable Destinations, dobili pa smo tudi nove nosilce zelene znamke Slovenia Green, Quality Coast in Quality Destinations.

Usmeritev v zeleni oziroma trajnostni turizem je naloga številka 1 Slovenske turistične organizacije (STO). Ta je leta 2015 razvila Zeleno shemo slovenskega turizma (ZSST), poseben program, s katerim trajnostno delovanje slovenskih destinacij in ponudnikov presoja po mednarodnih merilih. Prva dobitnica znaka zelene kakovosti Slovenia Green je bila Ljubljana, ki je postala zelena prestolnica Evrope 2016. Danes ga ima že 12 destinacij in 10 ponudnikov, v postopku ocenjevanja je zdaj 16 destinacij.

Povsem razumljiva so prizadevanja STO, da obiskovalcem naše države približa tisto, kar imajo najraje, a morda doma tega nimajo v zadostnem izobilju. »Slovenija je namreč dežela z zelenim značajem, saj nekaj več kot 58 odstotkov njene površine pokrivajo gozdovi, kar jo umešča na tretje mesto po gozdnatosti v Evropi, 36 odstotkov pa je vključenih v omrežje Natura 2000. Petina naše skromne obale spada pod zaščiteno območje, po količini rečne vode na prebivalca pa je Slovenija med najbogatejšimi evropskimi državami,« pojasnjujejo na STO.

Ob tem dodajajo: »Slovenija se je s sprejetjem strategije razvoja slovenskega turizma 2012–2016 jasno zavezala k trajnostnemu razvoju turizma in spoštovanju svojega zelenega značaja. STO je zato leta 2015 razvila Zeleno shemo slovenskega turizma, poseben program za uvajanje trajnostnih modelov v turizmu in ozaveščanje o skrbnem ravnanju z okoljem. Znotraj ZSST je razvila znamko kakovosti Slovenia Green.«

Naročite si avtobus

V zeleno shemo se je od leta 2015 vključilo 12 destinacij in 10 ponudnikov. Kot prva je Slovenia Green Destination pridobila Ljubljana, preostali nosilci te znamke kakovosti so Kamnik, Idrija, Rogla z Zrečami, Radlje ob Dravi, Cerkno, Laško, Žalec, Celje, Velenje, Nova Gorica in Maribor. Nosilci Slovenia Green Accomodation so postali Hotel Thermana park Laško, Kamp Koren Kobarid, Terme Snovik, Turistična kmetija Urška, Ortenia – apartmaji v naravi, Posestvo Trnulja, Hotel Park Ljubljana, Hostel Celica, sobe z zgodbo Pr' Gavedarjo in Hotel Jožef Idrija. V postopku ocenjevanja je zdaj 16 destinacij.

Zeleno in trajnostno je povezano tudi z mobilnostjo, ki naj poteka v duhu prizadevanja predvsem za čisto okolje in prav tak zrak. Septembrski teden mobilnosti je spet prinesel nekaj pohvale vrednih novosti, s katerimi so prebivalci metropole spet prišli na svoj račun. Kako se bodo novosti izkazale v praksi, bo pokazal čas. Kljub morebitnim pomislekom pa vsaj javni prevozniki dokazujejo, da je z nekaj dobre volje in tudi iznajdljivosti lahko ugoditi tistim, ki jim je javni prevoz namenjen.

Ljubljanski potniški promet je v minulem tednu sprejel dva trajnostna ukrepa, ki bosta še dodatno pripomogla k bolj zdravemu okolju in izboljšanju kakovosti zraka. S septembrom je LPP testno uvedel prevoz na klic z električnimi vozili eurban, ki se bo izvajal na dva načina, in sicer po objavljenem voznem redu in po prilagodljivem voznem redu. Uporaba storitve po objavljenem voznem redu poteka kot avtobusni potniški promet. Potniki vstopajo in izstopajo v vozila na rednih avtobusnih linijah in na avtobusnih postajališčih, le da morajo uporabo storitve naročiti. Storitev je namenjena izvajanju na območjih, kjer avtobusi vozijo redkeje ali pa se pojavlja manj potnikov ob določenih dnevih ali urah v dnevu. Uporabo storitve prevoz na klic eurban je treba najaviti najmanj dve uri prej. Prevoz na klic eurban bo kot del ponudbe javnega potniškega prometa nadziral dežurni prometnik, ki nadzira izvajanje javnega avtobusnega prometa.

LPP uvaja tudi storitve, ki vzpodbujajo vključevanje uporabe koles v javni prevoz. V povezavi z medkrajevnimi linijami LPP so predstavili prikolico za prevoz 20 koles, do konca leta pa uvajajo tudi prevoz koles na nekaterih medkrajevnih linijah, saj bodo na avtobuse na linijah do Logatca, Vodic, Polhovega Gradca in Črnega Vrha, Šentjošta in Grosupljega vgradili držala za kolesa za individualne potnike.

Deli s prijatelji