INETRPELACIJA

Proti Erjavcu: finančne malverzacije, klientelizem in demotivacija zaposlenih

Objavljeno 07. januar 2016 13.38 | Posodobljeno 07. januar 2016 13.38 | Piše: STA, K. K.

Bivši poslnec SMC Bojan Dobovšek ima občutek, da Miro Cerar ne vodi koalicije.

Karl Erjavec.

LJUBLJANA Poslanci SDS in NSi predlagajo razrešitev zunanjega ministra Karla Erjavca, ker mu očitajo »vodenje improvizirane, nedosledne, nejasne, nenačelne, neodločne, nerazumljive in statične, z eno besedo zgrešene zunanje politike«. Kot je na novinarski konferenci dejal poslanec NSi Jožef Horvat, »ne potrebujemo zunanje politike Karla Erjavca«.

Demotivirani zaposleni na MZZ   

Kot so zapisali v interpelaciji, Erjavec ne izvaja zunanjih zadev v skladu s splošnimi usmeritvami, ki jih določa DZ, zato po njihovem mnenju krši 2. člen zakona o zunanjih zadevah.

Očitajo mu tudi opuščanje dolžnega nadzora in neukrepanje proti odgovornim diplomatom, ki so po njihovih besedah zagrešili hude nepravilnosti in finančne malverzacije, ter klientelistično kadrovanje, politizacijo ministrstva za zunanje zadeve in demotivacijo zaposlenih na ministrstvu.

Prav tako je po njihovem mnenju Erjavec izrekel »vrsto nepremišljenih, neodgovornih, nedržavotvornih izjav« glede postopka arbitraže o meji s Hrvaško, priznanja Palestine in migrantske krize ter morebitnih skrajnežev Islamske države. S tem sta se po njihovem mnenju drastično zmanjšala kredibilnost in priznanje zunanjepolitične prepoznavnosti Slovenije.

Horvat: Razrešeni Erjavec bi zrušil vlado

Horvat je na novinarski konferenci povedal, da z interpelacijo ne morejo več odlašati, ter dejal, da z njo ne rušijo vlade. »Če bo Erjavec razrešen, lahko koalicijo in vlado zruši on sam,« meni Horvat. Če pa ne bo razrešen, Horvat opozarja premierja Mira Cerarja, da bo njegova vlada le še tonila. Zato s tem dajejo Cerarju možnost, da Erjavca razreši sam. Če bo to storil, bodo umaknili interpelacijo, je dejal.

Pod interpelacijo so se podpisali vsi poslanci SDS in NSi.

Han: Erjavec bo preživel

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je po današnjem koalicijskem sestanku izrazil prepričanje, da bo zunanji minister Erjavec interpelacijo SDS in NSi preživel, če v njej ne bo predstavljenih kakšnih novih dejstev. V predlogu interpelacije, ki so ga podpisali vsi poslanci omenjenih strank, mu očitajo vodenje »zgrešene zunanje politike«. Kot je pojasnil Han, interpelacijo težko komentira, ker je še ni videl, glede na to, kar so objavili mediji, »pa lahko rečem, da bo gospod Erjavec, če ne bo novih dejstev, to interpelacijo seveda preživel. In bo spet Karl zmagovalec.«

Vilfan bi odstavil Horvata

Poslanec Desusa Peter Vilfan meni, da bo minister Erjavec več kot dobro odgovoril na očitke v interpelaciji. Zanima ga pa, ali bo poslanec NSi in predsednik parlamentarnega odbora za zunanjo politiko Jožef Horvat, ki je tudi prvopodpisani pod interpelacijo, odstopil z mesta predsednika odbora, če interpelacija ne bo uspela. Vilfan je v izjavi za medije dejal, da očitki pod interpelacijo NSi in SDS proti Erjavcu niso novi. V Desusu bodo »zelo natančno preučili interpelacijo in se na podlagi tega natančno odločili, na kakšen način in v kakšni meri bomo na njo odgovarjali«.

»Tisto, kar mene zanima, pa je to: Ali bo predsednik odbora za zunanjo politiko, ki je predlagatelj in prvopodpisani te interpelacije v primeru, da ne bo uspešna, odstopil kot predsednik odbora. V teh časih je sodelovanje odbora, predsednika odbora in zunanjega ministra ter ministrstva sila pomembno, že skorajda vsakodnevno,« je dejal.

Dobovšek se še ni odločil

Vodja nepovezanih poslancev Bojan Dobovšek je v odzivu na vloženo interpelacijo proti zunanjemu ministru Karlu Erjavcu dejal, da so pričakovali interpelacijo proti kakšnemu drugemu ministru ali ministrici, saj da Erjavec ni najšibkejši člen. Predlagateljici interpelacije SDS in NSi sta skupino nepovezanih poslancev sicer povabili, naj prispeva podpise pod interpelacijo, a Dobovšek pravi, da »glede na predstavljeno gradivo nismo ocenili, da je to gradivo tako močno, da bi lahko to interpelacijo izpeljali. Vsekakor pa bomo z zanimanjem spremljali razpravo, predvsem glede problematike na veleposlaništvih, in se potem glede na odgovore odločili.«

Bolj problematična področja, kjer bi prej pričakovali interpelacijo, so po njegovem mnenju zdravstvo, kultura in varnost.

Dobovšek sicer ne ve, ali bi se lahko premier Cerar odpovedal Erjavcu: »Kako je trdna koalicija, ne vem. To bodo morali povedati predstavniki koalicije. Ampak daje se občutek, da Cerar ne vodi koalicije.«

 

Deli s prijatelji