PREDLOG

Primorje jutri v stečaj, četrtina Vipavske doline na borzo

Objavljeno 04. junij 2012 15.56 | Posodobljeno 04. junij 2012 16.14 | Piše: S. U., STA

V prihodnjih dneh bo znano, ali bodo zaposleni v Primorju dobili plače ali bo stečaj.

AJDOVŠČINA – Stavkovni odbor delavcev v Primorju bo danes nadaljeval pogovore s preostalim članom uprave Primorja Štefanom Činčem in največjim posamičnim lastnikom Primorja Holding Dušanom Črnigojem. 4. junij so postavili kot skrajni rok, do katerega bi moralo biti jasno, ali podjetje lahko preživi ali pa bo še zadnji veliki slovenski gradbinec doživel stečaj.

Kot je za informativno oddajo 24ur ob enih povedal sindikalist Bojan Kramar, naj bi nato sodišče v prihodnjih dneh sprejelo sklep o stečaju, kar bi delavcem omogočilo, da se 15 dni po prekinitvi delovnega razmerja prijavijo na zavodu za zaposlovanje in uveljavijo pravico do denarnega nadomestila.

Po poročanju časnika Finance sindikat Primorja jutri vlaga predlog za stečaj. Ker edini član upravnega odbora Primorja Štefan Činč danes ni podal predloga za stečaj, ga bodo jutri delavci prek sindikata. Činč sicer nima niti zakonskih možnosti, da bi ga vložil.

Tujci očitno ne bodo reševali Vipavske doline

V stavkovnem odboru so na petkovem sestanku pričakovali, da bo Črnigoj predstavil novega možnega strateškega partnerja. Nad Icon Capital Group so namreč že obupali, prav tako ni bilo nič z večkrat omenjenimi možnimi partnerji iz Turčije, Kitajske ali Rusije.

Po zaključku petkovega sestanka je vodja stavkovnega odbora Damjan Volf povedal le, da se bo pogovor nadaljeval. Sestali naj bi se že v dopoldanskem času in pregledali, ali je v podjetje prišlo dovolj denarja, da bi delavcem lahko izplačali aprilske plače. Če denarja za plače stavkajočim delavcem ne bo, bodo za Primorje zahtevali stečaj, da bodo zaposleni dobili vsaj nadomestila za brezposelnost, je še dejal Volf.

Stavka se danes nadaljuje že četrti teden, vendar so delavci doma, zato da ajdovska družba ne bi imela dodatnih stroškov.

Večina zaposlenih je domačinov

Konec tedna pa se je znova oglasil ajdovski župan Marjan Poljšak. Lastnike in vodstvo Primorja Holding ter Primorja in največje banke upnice je javno pozval, naj čim prej sprožijo in čim hitreje izpeljejo stečaj Primorja Holding in Primorja.

Večina izmed dobrih 700 zaposlenih v Primorju je domačinov, ki prebivajo na območju ajdovske in sosednjih občin. V primeru stečaja Primorja bi tako v zgornji Vipavski dolini brezposelnost z 12,8 odstotka močno narasla in se približala 25 odstotkom.

 

Deli s prijatelji