AGROMETEOROLOŠKA NAPOVED

Prihajajo oblaki in veter

Objavljeno 21. marec 2017 07.40 | Posodobljeno 21. marec 2017 10.27 | Piše: Andreja Sušnik

V preteklih dneh je temperatura prvič letos marsikje presegla 20 °C, a zemlja je še vedno prehladna za setev, zato počakajmo. Le na Primorskem že sadijo krompir.

Iva cveti. Foto S.N.

Obdobje od sredine februarja do sredine marca je bilo v večjem delu Slovenije kar 3 °C toplejše kot v dolgoletnem povprečju 1981–2010. Tudi sončnih ur je bilo več, v Ljubljani 37 ur več kot običajno v tem času.

Napoved

Začetek koledarske pomladi je spremljalo sonce. V sredo bo večinoma oblačno, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno rahlo deževalo, na vzhodu pa bodo tudi krajša sončna obdobja. V četrtek bo na zahodu večinoma oblačno, drugod bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Pihal bo jugozahodni veter.

Vremenski obeti od 23. do 28. marca

Zahodno Evropo bo dosegla obširna višinska dolina s hladnim zrakom. Kako hitro in če sploh bo vplivala na vreme pri nas, je še precej negotovo. V četrtek in petek bo vreme pri nas še v znamenju zahodnega vetra. Večinoma bo suho, več sonca bo v vzhodnih krajih. Nadaljnji potek je še zelo negotov. 

image



Tla pa še niso primerno ogreta

Visoke temperature zraka so mnoge vrtičkarje spodbudile k zgodnejši pripravi tal. A tla še niso ogreta na temperaturo, ki bi bila primerna za setev zgodnjih vrtnin. Površinski sloj je osrednji Sloveniji v globini 5 cm še pod 5 °C, to je primerno le za setev jarega žita. Na Primorskem so se tla ogrela do povprečnih 10 °C, kar so nekateri že izkoristili za prvo sajenje zgodnjega krompirja.

Iva rumeno cveti

Iva (Salix caprea), po domače pogosto tudi mačice, je listopadno drevo ali večji grm iz družine vrbovk (Salicaceae). Je dvodomna in žužkocvetna vrsta.

Uspeva na svetlih rastiščih, ustrezajo pa ji vse vrste tal. Skoraj vedno se med prvimi razraste na posekah, ob svetlih gozdih robovih in ob vodah. Razvije relativno globok koreninski sistem z močno glavno korenino in številnimi stranskimi.

Zelo odporna je proti suši, tolerira pa tudi kratkotrajne poplave. V zgodnjepomladanskem času je med rastlinami, ki prve zacvetijo.

Na območjih, kjer je ive veliko, njene zelenkasto rumene mačice obarvajo pusto rjavo pokrajino. Zaradi obilja cvetnega prahu jih z veseljem obiskujejo čebele in druge žuželke.

Pri občutljivih ljudeh pa lahko povzroča nevšečnosti. Letos je v osrednji Sloveniji zacvetela v drugi dekadi marca, kar je le par dni prej kot običajno. Na Primorskem pa dobrih 14 dni prej. Hitrejši razvoj je povzročilo toplo vreme v drugi polovici februarja in na začetku marca.

Škrlup na preži

Preventivni pregledi služb za varstvo rastlin so pokazali, da za prve odprte brste jablan ponekod že obstaja nevarnost pojava jablanovega škrlupa, ki se bo sprožil ob prvih obilnejših padavinah.

Prve primarne okužbe lahko nastanejo le v primeru, da bodo zaradi padavin odprti brsti mokri vsaj 20 ur ali več. Zato je treba spremljati vremensko napoved za prihodnje tri dni.

V primeru vremenske napovedi z obilnimi padavinami nad 10 l/m2 je treba poškropiti jablane in hruške še pred napovedanim dežjem. Poškropijo se naj samo tiste sorte, ki so že v fazi brstenja.

21. marec 1974

Predvsem v osrednji in vzhodni Sloveniji je bilo nenavadno toplo za marec. V Črnomlju so izmerili 25,3 °C, v Gornjem Gradu 25,0 °C, Kočevju in Novem mestu 24,4 °C ter v Ljubljani 24,0 C

Kaj postorimo na sredini marca

Ne sadimo prvih vrtnin prezgodaj. Spremljajmo temperature tal.

 

Deli s prijatelji