PRED NEPREMIČNINSKIM DAVKOM

Prihajajo nove cene vaših nepremičnin

Objavljeno 16. november 2017 10.18 | Posodobljeno 16. november 2017 10.18 | Piše: A. L.

Nepremičninski trg okreva, a v Gursovi aplikaciji se to ne pozna. Ne skrbite, se še bo.

Davčna osnova za stanovanjske nepremičnine naj bi bila po novem 80 ali 85 odstotkov ocenjene vrednosti.

LJUBLJANA – Nepremičnine se vse bolj prodajajo, cena za kvadratni meter pa raste, piše Geodetska uprava RS (Gurs) v poročilihimage. A ko pogledamo posplošene tržne vrednosti nepremičnin v aplikaciji Gursa, ki je bila vzpostavljena pred zloglasnim nepremičninski davkom, tega občutka nimamo. Zakaj nepremičninski trg kaže okrevanje, medtem ko se cene v aplikaciji ne spreminjajo, smo preverili pri geodetski upravi.

Trije popravki

»Posplošene tržne vrednosti nepremičnin se v Register nepremičnin pripišejo ob uveljavitvi uredbe vlade o določitvi modelov vrednotenja nepremičnin (generalno vrednotenje) in ob uveljavitvi uredbe vlade o določitvi indeksov vrednosti nepremičnin (indeksacija),« pojasnjuje Aleš Perovšek z geodetske uprave. Dodaja, da je bilo prvo generalno vrednotenje nepremičnin izvedeno leta 2012, nato pa sta bili v skladu z zakonom izvedeni dve indeksaciji, leta 2013 in 2015. Zadnje posplošene vrednosti nepremičnin v Registru nepremičnin, ki so bile pripisane z indeksacijo leta 2015, se nanašajo na stanje trga na dan 31. marec 2014.

Prva odmera 2019

Perovšek je še dodal, da je v pripravi nova uredba o določitvi indeksov, ki bo vrednosti uskladila s stanjem trga na dan 31. marec 2017. Ta je bila predvidena za letošnjo jesen, piše v dokumentu Uveljavitev in izvajanje množičnega vrednotenja nepremičnin v Sloveniji.

Naj še dodamo, da nam bodo po predstavljeni časovnici nepremičninski davek prvič odmerili leta 2019.

Deli s prijatelji