PORODI

Pri porodu doma oživljali otroka

Objavljeno 14. julij 2010 17.11 | Posodobljeno 14. julij 2010 17.11 | Piše: T. L./STA

Premru Sršenova: O varnem porodu na domu še ne moremo govoriti

Predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tanja Premru Sršen
LJUBLJANA – Porod mora potekati v okolju, ki zagotavlja varnost za življenje mame in otroka, je po že drugem letošnjem zapletu ob porodu na domu opozorila predstojnica kliničnega oddelka za perinatologijo v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana Tanja Premru Sršen.

»Trenutno pa porod na domu v Sloveniji ni organiziran tako, da bi zagotavljal varnost za oba. Porod se namreč šteje kot varen takrat, ko je mogoče v zelo kratkem času ustrezno in strokovno posredovati pri zapletih,« je izpostavila Premru Sršenova. Za žensko lahko tak zaplet pomeni poporodna krvavitev, pri novorojenčku pa so to lahko zapleti s pomanjkanjem kisika med porodom, ko lahko pride do resne okvare zdravja ali smrti.

V zadnjem tednu je pri porodu na domu na območju ljubljanske regije prišlo do zapleta zaradi rojstva zamrlega otroka. Posredovali so reševalci, ki so otroka oživljali in odpeljali v bolnišnico. Gre za drug zaplet pri porodu na domu letos, zato stroka opozarja, da lahko s tem ogrozijo svoje in otrokovo zdravje.

Premru Sršenova poudarja, da stroka razume željo žensk po manj medicinskem porodu in že nekaj časa pripravljajo potrebne podlage, tudi spremembo zakonodaje in strokovnih smernic, za ureditev babiških porodov. Nekaterim željam žensk se da ugoditi, na primer glede gibanja, menjave položajev ali manj medicinskega okolja za porod, a ne na račun zmanjšanja varnosti mame in otroka, poudarja Premru Sršenova.

Izpostavila je ugotovitve letos zaključene raziskave v ZDA, da je pri porodih na domu sicer res manj posegov, kot sta rezanje presredka ali carski rez, a tudi umrljivost novorojenčkov je trikrat večja kot pri porodih v zdravstvenih ustanovah. »Dokler so podatki takšni, ne moremo govoriti o varnem porodu na domu. Porod mora biti varen za oba, mamo in otroka, ne glede na to, kje poteka,« poudarja predstojnica ljubljanske porodnišnice.
Ali je babiški porod primeren za nosečnico, bo presojala stroka

Direktor direktorata za zdravstveno varstvo pri ministrstvu za zdravje Janez Remškar je pojasnil, da bo treba za ureditev babiškega poroda spremeniti zakon o zdravstveni dejavnosti. O tem, katera nosečnica je primerna za babiški porod, bo presojala stroka glede na njeno zdravstveno stanje, razmišlja se o oblikovanju nekakšnih babiških oddelkov, ki pa bi bili del zdravstvenih ustanov. Le tako bi namreč v primeru zapletov lahko zagotovili dovolj hitro posredovanje.
Deli s prijatelji