KONGRESNI TRG

Prevc za prestolnico veliki globus potegnil iz škatle

Objavljeno 23. marec 2016 21.41 | Posodobljeno 23. marec 2016 21.42 | Piše: Marko Uršič

Slovenske zimske junake je včeraj v Ljubljani navdušeno pozdravila več kot pettisočglava glava množica.

Zimski junaki so pozdravili Ljubljano, prestolnica je njih. Foto: Marko Feist

Otroci so bili na finalu svetovnega pokala skakalcev v Planici zaradi navzočnosti Petra Prevca povsem iz sebe in jokali, na včerajšnjem sprejemu orlov in drugih zimskih junakov na ljubljanskem Kongresnem trgu pa je že malce starejše, približno pettisočglavo občinstvo navdušeno pozdravilo slovenske junake športne zime. 
Ob prihodu so vsi podeljevali avtograme, vrstili so se selfiji, imetnik velikega kristalnega globusa za skupno zmago v svetovnem pokalu pa je podelil veliko svojih razglednic. No, Peter Prevc je veliko kristalno gmoto prinesel na oder na Kongresnem trgu. »Globus sem pogledal v Planici, drugič pa danes, ko sem ga dal iz škatle. Globus in zlati orel za novoletno zmago se dopolnjujeta. Na kaj sem najbolj ponosen? Da smo sem spravil toliko ljudi. Ko sem na začetku sezone osvajal druga mesta, so škodoželjni tekmeci rekli, da me spet zmanjkuje, ko pa sem sedemkrat zmagal, zakaj moram vseskozi slaviti. Moji trije najbolj čustveni trenutki sezone so bili prva zmaga v Nižnem Tagilu, novoletna turneja in razmere po zadnjem skoku v Planici, v izteku,« je razložil Peter Prevc. As iz Dolenje vasi je poleg tega svoje zmagovalne smuči dal na dražbo, izkupiček 45.000 evrov je šel v dobrodelna namene. Od vsake prodane majice in kape njegove kolekcije bo šlo v dobre namene še po evro.

Njegov mlajši brat, 16-letni Domen Prevc, je pojasnil, da ima v šoli rad naravoslovne predmete. Na vprašanje, kateri mu je najljubši, je izstrelil: »Fizika, ker se je ni treba veliko učiti. Rad imam še telovadbo in... šolski premor.« 
Tudi skupno tretja v svetovnem pokalu pri dekletih Maja Vtič je povedala svoje vtise in najbolj poudarila, da si želi izboljšanja infrastrukture, torej skakalnic na domačem Dolenjskem. Dvakrat pozimi veleslalomsko druga, alpska smučarka Ana Drev, je takoj pojasnila veselje: »Po lanski sezoni sem že razmišljala, da bi prenehala smučati, a zdaj vidim, da je bilo vredno nadaljevati kariero. Prvič sem stala na zmagovalnem odru, kar je neverjetno, menila sem že, da to ne bo mogoče.« Tudi Boštjan Kline je bil dvakrat drugi. »Ko sem na kavču gledal Petra Prevca v Planici, pa so mi kar kocine šle pokonci,« je povedal smučar hitrih disciplin. Prostoslogovni smučar Filip Flisar je imel spet svoj šov, tokrat tudi v duetu z biatloncem Jakovom Fakom. »Malce zdravstveno bolan sem bil, a sem že navajen, da sem umsko bolan od rojstva.« 
Na poziv je pristopil Fak in se čudil, ali Filip ne zmore več toliko govoriti, o antibiotikih pa Flisarju navrgel, da ima priložena navodila za uporabo. »Saj Štajerci včasih vzamemo dvojno dozo,« se je pošalil Filip Flisar. Zimski junaki so včeraj zares razsvetlili ljubljanski Kongresni trg.

 

Deli s prijatelji