15. APRIL

»Preprečite objavo imen davčnih dolžnikov«

Objavljeno 01. april 2013 11.00 | Posodobljeno 01. april 2013 11.00 | Piše: A. L.

Na seznamu davčnih dolžnikov se bodo po mnenju GZS znašla številna podjetja, ki svojih davčnih obveznosti niso poravnala iz objektivnih razlogov.

Predsednik GZS Samo Hribar Milič.

LJUBLJANA – »Objava imen davčnih dolžnikov, napovedana za 15. april, je sporna in škodljiva,« poudarjajo v Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) in pojasnjujejo, da pa javna objava davčnih utajevalcev ne bi bila sporna. Zato pozivajo pristojne, da preprečijo objavo imen podjetij in podjetnikov, zoper katere davčni postopki sploh še niso pravnomočno končani. V davčnih postopkih namreč pritožbe ne zadržijo postopkov. »Po našem prepričanju bo objava takih imen na seznamu davčnih dolžnikov zelo sporna, še zlasti v primerih, ko bo pravnomočna odločba nasprotna prvotni odločbi Davčne uprave Republike Slovenije (Durs),« dodajajo.

Kdo bo na seznamu?

Davčna uprava je napovedala, da bo 15. aprila javno objavila imena vseh davčnih zavezancev z več kot 5000 evri davčnega dolga, starejšega od 90 dni na dan 25. marec, in tistih, ki do 25. marca niso predložili obračunov davčnega odtegljaja za izplačilo plače in nadomestila plače za januar.

Dodatna poslovna škoda

GZS pred napovedano objavo imen davčnih dolžnikov ponovno opozarja na škodljivost in tudi spornost tega dejanja, ki bo sledilo zakonski ureditvi, izglasovani v Državnem zboru Republike Slovenije: »GZS je poleg tega že pred dnevi opozoril tudi na dejstvo, da se bodo na seznamu davčnih dolžnikov znašla številna podjetja, ki svojih davčnih obveznosti niso poravnala iz objektivnih razlogov, ker sama za pošteno opravljeno delo niso prejela plačila. Taka javna izpostavitev podjetij lahko povzroči dodatno poslovno škodo in pogosto tudi neupravičen medijski linč. Ta ne bo močno prizadel le poslovnega ugleda podjetij, temveč lahko privede tudi do znižanja njihove bonitetne ocene.«

V GZS nasprotujejo kakršnim koli oblikam slabih poslovnih praks in nelojalnega konkuriranja, še posebno tudi neplačevanju davkov: »Vendar pa naj država v skladu z obstoječo zakonodajo, ki to že danes omogoča, poskrbi za izterjavo davkov in sodno preganja davčne utajevalce.«

Deli s prijatelji