25 LET

Predsednik Clinton obsedel Ljubljančane

Objavljeno 14. april 2016 20.12 | Posodobljeno 14. april 2016 20.12 | Piše: Maja Kepic

Slovenija je junija 1999 evforično sprejela ameriškega predsednika.

Foto: Arhiv

LJUBLJANA – Evforija, ki je ob obisku ameriškega predsednika Billa Clintona junija 1999 zaobjela Slovenijo, je dandanes skoraj nerazumljiva. Ob političnih in gospodarskih igricah, s katerimi Združene države Amerike znatno vplivajo na življenje pri nas (in to ne blagodejno!), tako veličastnega in odmevnega sprejema zdajšnjemu predsedniku Baracku Obami bržkone ne bi pripravili. A pred skoraj 17 leti, ko je bila Slovenija še zelo mlada in ne posebno uveljavljena evropska državica, je bilo vse precej drugače.

Štruklji in žlikrofi

Vstopnic za gledanje in poslušanje predsednika Billa Clintona na Kongresnem trgu v Ljubljani, kjer smo ga pričakali v ponedeljek, 21. junija 1999, je takoj zmanjkalo. Na slavnostni govor so se organizatorji dogodka – protokol Republike Slovenije – dva dni prej pripravljali celo z generalko. »Ni lahko biti predsednik,« je tisto junijsko soboto pred visokim obiskom s Clintonom sočustvoval takratni šef slovenskega protokola Rado Lenard.

A ne le s tem, tudi z vrhunsko kulinarično ponudbo smo želeli pustiti vtis na Američana. Kar sedem kuharjev je pod vodstvom chefa Andreja Goljata pripravljalo jedi za 120 povabljenih gostov. Na meniju so bile hladne predjedi, juhe, tople predjedi, glavne s prilogami, sladice in kave, število hodov so na koncu podaljšali še za serviranje bele ribe. »Ponudili smo dovolj predlogov protokolu, ki se skupaj z Američani odloča, kaj bo jedel predsednik in s tem vsi povabljeni. Upam, da bodo iz radovednosti pustili na jedilniku štruklje in žlikrofe kot prilogi, tipično naše jedi. Vse znamo izborno pripraviti,« je za Slovenske novice takrat povedal Goljat.

Žur pod dežniki

In naposled smo ga le dočakali. V ponedeljek ob 14.25 je boeing 747 pristal na brniškem letališču, kjer se je Clinton z roko v roki izkrcal s svojo ženo Hillary. Le kdo bi si mislil, da se bo nekoč celo ona potegovala za predsedniško funkcijo v ZDA! Ameriški par je sprejel naš takratni predsednik Milan Kučan z ženo Štefko, ki se je s Hillary dobro ujela. Ko sta njuna moža debatirala o odnosih med Slovenijo in ZDA, sta se prvi dami mudili v rehabilitacijskem centru Soča, kjer si je Clintonova med drugim ogledala predstavitev rehabilitacijskega programa za invalide iz balkanske vojne. Najdlje se je zadržala pri desetmesečnem dojenčku s cerebralno paralizo, srečala se je tudi z 20 bosanskimi žrtvami protipehotnih min.

V večernih urah je Clinton prispel na Kongresni trg, kjer ga je pod odprtim nebom pričakala navdušena množica ljudi. Ni rekel, da nas 'ma rad, kot takratni neposvetni poglavar sveta, papež Janez Pavel II., je pa v ameriški slovenščini polrazumljivo izustil: »Dober dan!« In Slovenci smo to pozdravili s huronskim vzklikanjem. Nato je v angleščini nadaljeval: »Čeprav danes dežuje, lahko vsem po svetu rečem, naj pridejo obiskat Slovenijo, ker je to čudovita dežela!« Preden se je pomešal med množico, je govor sklenil z besedami, da nas ne on ne njegova družina in spremljevalci ne bodo nikoli pozabili.

Deli s prijatelji