NEVARNOST TOČE

Pozor, vremenoslovci izdali rdeče opozorilo!

Objavljeno 06. julij 2015 19.16 | Posodobljeno 06. julij 2015 19.22 | Piše: A. K.

Temperature se bodo v naslednjih dneh še dvigovale, večja je tudi možnost neviht.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Poročali smo, da je možnost neviht v popoldanskih in večernih urah po Sloveniji zelo velikaimage. Agencija RS za okolje je izdala rdeče opozorilo za verjetnost toče, predvsem v osrednji in severozahodni Sloveniji.

Lažje bomo zadihali šele v četrtek

Do srede se bo vročina še nekoliko stopnjevala. Toplotna obremenitev bo sredi dneva in popoldne sprva velika predvsem v Ljubljanski kotlini in na Goriškem, od ponedeljka dalje pa tudi drugod po Sloveniji. Najnižje jutranje temperature bodo po nižinah okoli 20, najvišje dnevne pa od 34 do okrog 37 stopinj Celzija. Dnevna temperaturna povprečja bodo presegla 26 stopinj Celzija.
Vročina bo predvidoma prehodno popustila v četrtek in petek.

Visoke koncentracije ozona

V naslednjih dneh pričakujemo visoke koncentracije ozona, ki lahko predvsem na Primorskem presežejo opozorilno urno vrednost 180 μg/m3. Splošna zdravstvena priporočila, ki veljajo za vroče, jasne, sončne dni, ko so povišane tudi koncentracije ozona, so:

  • Prostore zračimo v jutranjih urah in delu dopoldneva.
  • Popoldne se zadržujemo v zaprtih prostorih, kjer so koncentracije ozona nižje. Koncentracije ozona so v dnevu najvišje med 12. in 17. uro, na Primorskem in ob obali pa med 12. do 19. uro.
  • Izogibamo se fizičnim aktivnostim na prostem (tudi v hribih so poleti koncentracije ozona visoke). Aktivnosti na prostem izvajamo v jutranjih urah, ko so koncentracije ozona nižje.
Deli s prijatelji