URADNO

IS potrdil: Džihadističnega Johna so ubili

Objavljeno 20. januar 2016 10.18 | Posodobljeno 20. januar 2016 10.18 | Piše: STA, Mo. S.

Umrl je med napadom brezpilotnega letala na njegovo vozilo.

RAKA – Islamska država (IS) je danes potrdila, da je bil v zračnem napadu v Siriji novembra lani ubit tako imenovani Džihadistični John. Gre za brutalnega skrajneža, ki je pred kamerami obglavljal talce iz zahodnih držav, da je bil najverjetneje ubit v napadu njihovega brezpilotnega letala, pa so že 13. novembra sporočile ZDA.

Kot je danes na spletu objavila Islamska država, je bil Džihadistični John ubit, ko je bilo vozilo, v katerem je bil, tarča napada brezpilotnega letala. Sporočili so še, da je bilo vozilo uničeno, on pa je takoj umrl, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Napad se je zgodil v sirskem mestu Raka, ki velja za glavno mesto Islamske države. Džihadistični John je bil sicer britanski državljan Mohamed Emwazi in velja za eno najzloglasnejših oseb Islamske države. Prvič se je pojavil na videoposnetku, na katerem je obglavil ameriškega talca Jamesa Foleyja avgusta 2014, nato pa je sodeloval še pri več podobnih usmrtitvah zahodnih talcev. Na posnetkih je nastopal zamaskiran, a z značilnim britanskim naglasom.

Britanski BBC je lani poročal, da Emwazi po rodu prihaja iz Kuvajta in da je bil že dlje časa na vizirju britanskih obveščevalnih služb. Kljub temu mu je uspelo zapustiti Veliko Britanijo in se leta 2012 pridružitidžihadistom.

Deli s prijatelji