DIPLOMACIJA

»Postati moramo dovolj verodostojen partner«

Objavljeno 05. januar 2015 16.47 | Posodobljeno 05. januar 2015 16.47 | Piše: STA, A. L.

»Trudimo se odpirati nove trge, ker lahko poleg investicij edino izvoz reši Slovenijo, zato tudi iščemo na tujih trgih primerne investitorje.«

Miro Cerar.

BRDO PRI KRANJU – Premier Cerar in zunanji minister Erjavec sta danes ob robu posveta slovenske diplomacije na Brdu pri Kranju pohvalila delovanje gospodarske diplomacije, ki je, kot je izpostavil Cerar, za Slovenijo izjemnega pomena. A najprej je treba znotraj države zagotoviti, »da bomo dovolj verodostojen partner«.

Verodostojnost je bila tudi rdeča nit premierjevega uradnega nagovora slovenskih diplomatov ob začetku njihovega že tradicionalnega letnega posveta, ki bo trajal do srede. Kot je nato izpostavil v izjavi novinarjem, je to temo izbral zato, ker je verodostojnost slovenske države močno upadla. »To so mi v razpravi potrdili tudi nekateri diplomati v tujini, ki to občutijo pri lastnem delu,« je dejal.

Verodostojnost

Poudaril je, da je gospodarska diplomacija za Slovenijo izjemnega pomena. »Naša vlada si bo nedvomno prizadevala, da še nadalje spodbuja in izboljšuje delovanje gospodarske diplomacije,« je poudaril.

A najprej je treba po njegovih besedah zagotoviti, »da bomo dovolj verodostojen partner, da bomo država z ugledom, da bomo država, ki ne bo imela administrativnih ovir, ki bi odganjale tuje investitorje«.

»Imamo vse potenciale, tako človeške kot naravne kot strateške in druge, da to verodostojnost vzpostavimo, in to relativno kmalu. To pa tako, da bomo najprej dober gospodar pri sebi in bomo hkrati razvijali kvalitetno diplomacijo, nato pa v povezavi dvignili ugled Slovenije v svetu na raven, ki jo je nekoč že uživala,« je še poudaril.

»To je ključni pogoj za to, da se Slovenija iz države, ki je skorajda že postala neke vrste plen za nekatere tuje akterje, multinacionalke, tuje države, ponovno spremeni v kredibilno, torej verodostojno, zaupanja vredno in razvojno državo, ki bo lahko mirno odprta, brez strahu za svoj obstoj,« je dodal.

Erjavec je pri tem dodal, da gospodarska diplomacija dobiva pohvale tudi od gospodarstva. Kritike, češ da gospodarska diplomacija ne deluje dobro, pa je zavrnil, ker da je gospodarska diplomacija dobro zaživela pravzaprav šele z njegovim prihodom na položaj zunanjega ministra, zdaj pa je to njegova prva prioriteta.

»Treba je vedeti, da do leta 2008, ko je gospodarstvo dobro delovalo, ko smo imeli dobre rezultate, niti ni bilo takšne potrebe po gospodarski diplomaciji, ampak je bila takrat zunanja politika usmerjena v to, da smo postali člani Združenih narodov, Evropske unije, zveze Nato in leta 2010 tudi OECD (Organizacije za gospodarsko sodelovanje in razvoj),« je dejal.

Investitorje iščejo na tujih trgih

»Trudimo se odpirati nove trge, ker lahko poleg investicij edino izvoz reši Slovenijo, zato tudi iščemo na tujih trgih primerne investitorje.« je še dodal zunanji minister.

Kot trge priložnosti je izpostavil srednjo Evropo, zlasti Češko in Slovaško, to pa zaradi povezave z Azijo preko Luke Koper po železnici. Izpostavil je tudi sodelovanje z Rusijo in spomnil na decembrsko medvladno komisijo za gospodarsko sodelovanje in na napovedane posle v višini 500 milijonov evrov. Izpostavil je Turkmenistan in Kazahstan v osrednji Aziji, za marec pa je napovedal še medvladno komisijo za gospodarsko sodelovanje s Turčijo.

Napovedal je tudi dodatno krepitev gospodarskega sodelovanja z Nemčijo, zlasti z Bavarsko in sosednjimi deželami. »Ni naključje, da je bil tik pred novim letom moj zadnji obisk v Berlinu pri nemškem zunanjem ministru Steinmeierju, s katerim sva ugotovila velike možnosti za gospodarsko sodelovanje, zlasti zato, ker je naše gospodarstvo kvalitetno. Imamo usposobljeno in kvalificirano delovno silo,« je dejal Erjavec.

Izpostavil je, da je Nemčija največji zunanjetrgovinski partner Slovenije. »Imamo za 8,5 milijarde evrov letno blagovne menjave, od tega največji del z Bavarsko in nekaterimi sosednjimi deželami. Zato tudi v tem smislu razmišljamo, da bi tako, kot imamo z Italijo in Avstrijo koordinacije z regijami, podobno vzpostavili tudi z Bavarsko. To je ena mojih prioritetnih nalog v letu 2015,« je še napovedal minister.

Deli s prijatelji