DRŽAVNI ZBOR

Poslanci odločili: lokalne volitve vedno na isti dan

Objavljeno: 22.11.2017 21:40Posodobljeno: 22.11.2017 21:42

Potekale bodo tretjo nedeljo v novembru.

LJUBLJANA – Poslanci so z 61 glasovi za in enim proti sprejeli novelo zakona o lokalnih volitvah. Ta določa stalni datum lokalnih volitev, ki bodo po novem potekale tretjo nedeljo v novembru.

Novelo je predlagala vlada, z njo pa je želela po besedah državnega sekretarja na ministrstvu za javno upravo Nejca Brezovarja predvsem poenostaviti volilne postopke ter občinam znižati stroške volitev.

Novela prinaša stalni termin rednih volitev. Po šestih izvedbah rednih lokalnih volitev namreč po besedah Brezovarja ugotavljajo, da se zaradi načina določanja datuma glasovanja ta po koledarju vseskozi pomika na zgodnejši termin. Tako bi to spremenili in fiksirali datum volitev na tretjo novembrsko nedeljo. Prvič bodo lokalne volitve po novem potekale že prihodnje leto.

Prav tako novela zmanjšuje število volilnih organov, natančneje razmejuje pristojnosti med Državno volilno komisijo in ministrstvom za javno upravo, spreminja ureditev nadomestil članom volilnih organov ter določa vključitev tujcev v volitve svetov ožjih delov občin, je še pojasnil Brezovar.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja