NI PRIŠEL NA SODIŠČE

Podeljevalec naziva Slovenka leta izginil, preden so mu izrekli kazen za 11 milijonov

Objavljeno 13. oktober 2017 11.43 | Posodobljeno 13. oktober 2017 11.43 | Piše: STA, K. K.

Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je Raščan dobil tri leta zaporne kazni, za kaznivo dejanje poslovne goljufije pa leto in dva meseca.

Matej Raščan, Petra Majdič in Majda Širca na prireditvi Slovenka leta 2010, ki je bila takrat njegova blagovna znamka.

LJUBLJANA – Izreka sodbe nekdanjemu lastniku Dela Revij Mateju Raščanu v sojenju zaradi zlorabe položaja ob prevzemu družbe Delo Revije danes ni bilo, saj se ta ni pojavil v sodni dvorani. Vnovični poskus bo prihodnji petek.

V zapor bi šel za štiri leta

Raščan je sicer v petek priznal krivdo in se s tožilstvom pogodil za štiri leta zaporne kazni. Za kaznivo dejanje zlorabe položaja je dobil tri leta zaporne kazni, za kaznivo dejanje poslovne goljufije pa leto in dva meseca. Enotna kazen po dogovoru s tožilstvom je štiri leta zapora na odprtem oddelku, Raščan pa bo moral plačati tudi stroške postopka.

Proti Raščanu sta bila vložena tudi dva premoženjskopravna zahtevka, ki pa jima ta nasprotuje. Šele ob izreku sodbe bo jasno, v kolikšni meri bo sodnica sledila dogovoru s tožilstvom.

11 milijonov škode

Raščan naj bi z zlorabo položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti nekdaj uspešno družbo, ki je končala v stečaju, oškodoval za več kot 34 milijonov evrov. Vendar pa so, kot je v petek poročalo Delo, za nadaljnjih 20 milijonov evrov nepremičnin zasegle banke. Tožilec specializiranega državnega tožilstva Boštjan Valenčič je pojasnil, da je končna škoda, ki je nastala, v obtožnici tako ocenjena na približno 11 milijonov evrov.

Raščanova družba Monera je leta 2008 prevzela takrat vodilno družbo za izdajanje revij Delo Revije. Bančna posojila so bila slabo zavarovana ali pa sploh niso bila, denar bank pa ni bil porabljen za tekoče poslovanje, čemur je bil namenjen, ampak naj bi Raščan z njim financiral druge lastne projekte, med drugim družbo Rašica in hotel v Srbiji, ter izplačal preostale lastnike Dela Revije.

Deli s prijatelji