NOGOMETAŠ BO

Po dveh izgubljenih otrocih v nosečnosti Renejeve nogice ne da

Objavljeno 13. maj 2014 15.34 | Posodobljeno 13. maj 2014 15.34 | Piše: Lovro Kastelic

Amela Talić se iz srca zahvaljuje vsem, ki so pomagali njenemu sinku.

Od včeraj je jasno, da gre dveletni Rene Muhamed Talić na operacijo. Foto: Dejan Javornik

LJUBLJANA, RENČE – »Hvala vsem za pomoč, po najnovejših predračunih in zbranih zneskih gremo lahko vplačat operacijo!« se je na facebooku iskreno razveselila Amela Talić iz Renč pri Novi Gorici, mamica še ne dveletnega Reneja, ki se je rodil s prirojeno deformacijo desne nogice. »Preostali denar bomo uporabili za nadaljevanje zdravljenja na Floridi,« je še sporočila, kot tudi za dolgotrajno rehabilitacijo, druge operacije in vse stroške, ki bodo sledili. »Resnično hvala vsem, Rene bo operiran!«

In še: »Počuti se izjemno!«

Včasih se stvari razpletejo precej bolje, kot bi si človek sprva mislil. In pričakoval. Ker pa obstajajo dobri ljudje, nemara ste prav vi med njimi, je s skupnimi močmi in odrekanjem mogoče spreminjati marsikaj, celo življenja. V Renejevem primeru bi bilo to bržkone klavrno, in ne takšno, kot bi si ga ta, sicer tako živahni in vztrajni malček zaslužil. Za katerega je njegova mamica že v nosečnosti izvedela, da se bo rodil s prirojeno deformacijo goleni in stopala, ki se ji reče fibularna hemimelija. Njegovo stopalo in koleno nikakor ne moreta biti v pravi poziciji.

Glede na slabe predhodne izkušnje, »izguba dveh otrok v predhodnih nosečnostih«, le težko človek verjame zli usodi, ki jo je morala prestati Amela. »Vseskozi sem bila pripravljena na najbolj črne scenarije …« Ti pa se na srečo niso uresničili.

Povila je fantka sijočih oči, sicer povsem zdravega in brez drugih težav, ki želi postati nogometni igralec. Tako rad se je zapodil za žogo, tako rad, a kaj ko je od novega leta dalje ta njegova strast, nogometna žoga, vse težje in težje ulovljiva. Še malo in nikoli več mu je ne bo uspelo uloviti, so mu prerokovali na ortopedski kliniki, kjer vse od rojstva bdijo nad njegovo desno nogico. Doslej so namreč razliko v višini reševali s prilagojenimi čeveljci in ortozo, ki so jo Reneju po meri izdelovali v ljubljanski Soči. »Kar pa je odtlej vse težje,« pripoveduje mamica, »saj se je sinkova noga zaradi povečane obremenitve že precej ukrivila, tako v stopalu kot tudi kolenu.« Njegova zdravnica zato pričakuje, da bo že v kratkem hoja s takšno nogo povsem nemogoča in da bo Rene pristal na invalidskem vozičku. »Svetuje čimprejšnjo kirurško obravnavo!«

Tu nastopi naše zdravstvo in naša (tako opevana socialna) država

Na ortopedski kliniki predlagajo amputacijo noge kot edino možno rešitev. »Če odrežejo nogo, potem nimajo česa več popravljati!« je jasna mama Reneja, ki bi ga lahko rešile zgolj operacije v tujini. Te pa so izjemno drage! Zato je ZZZS kritje stroškov že zavrnil, saj se opirajo na mnenje slovenskih zdravnikov. Ti pa so operaciji nenaklonjeni.

Amela je posegla po drugi rešitvi. »Sama sem se aktivirala po spletu in na facebooku in slednjič dobila kontakt kanadskega ortopeda dr. Drora Paleyja, ki ima svojo kliniko na Floridi!« Paley se s fibularno hemimelijo ukvarja že 30 let, uspešno je operiral že več kot 200 takšnih otrok, kakršen je Rene. Na začetku aprila so ga Talićevi obiskali, Paley pa jim je obljubil popolno okrevanje. Potrebne naj bi bile tri operacije, priporočljivo pa bi jih bilo opraviti prav pri Renejevi zdajšnji starosti. Skupaj z rehabilitacijo bi družinico Talić stale – 180.000 evrov!

Obstaja pa še ena, malce cenejša opcija, in sicer možnost operacije v Milanu z nadaljnjimi obravnavami na Floridi. »Termin, ki nam ga je predlagal, je 20. junij!« Glede na to, da je dr. Paley le enkrat na leto v Italiji, so se Talićevi na vse kriplje napeli, izčrpali vse možnosti, se med drugim naslonili tudi na Slovenske novice, ki so kot prve poročale o usodi malega Reneja. Ta se je ljudi dotaknila!

V pičlih 10 dneh so morali namreč nabrati dovolj akontacije, da bi jim še uspelo zagotoviti operacijo, ki bo, kot rečeno, junija v Milanu. Ta stane 46.000 evrov!

»Ravno sem na banki in vplačujem za prvo etapo, ki je potrebna, da rešimo Reneja!« je žarela Amela. Koliko operacij bo moral deček iz Renč še prestati, mamica povsem natančno ne more vedeti, pomembno pa je, da se je reševanje sinka slednjič le zagnalo.

Rene ne potrebuje amputacije!

»Otroka sem skrbno pregledal. Potrebuje tri operacije – na prvi mu bomo operirali gleženj, na drugi čez štiri leta bo potreboval podaljšanje noge, še eno pa med 12. in 14. letom. Zadnji dve lahko opravijo tudi evropski kirurgi. Vse, za kar se trudim, je preprečiti, da bi otrok izgubil nogo. Rene ne potrebuje amputacije! Ko končam to operacijo, kar sem uspešno naredil že v več kot 250 primerih, se bo lahko otrok ukvarjal z vsemi športi in normalno živel. Da ortopedi v Ljubljani tega ne znajo narediti, bi še razumel. Da pa so tako neznanstveni in skorajda nevedni v svoji odločitvi in da rečejo, da se to ne da narediti, pa je neopravičljivo,« je bil za spletni portal RTV Slovenija pred časom oster dr. Dror Paley.

Rezultati so nezanesljivi

»Dr. Paley je metodo razširil na paleto težkih prirojenih anomalij, kot je na primer odsotnost mečnice, vendar njegova metoda pri konkretnem tipu ni doktrinarno sprejeta. Postopki so namreč dolgotrajni, potrebne so številne operacije in aplikacija zunanjega fiksaterja, trajajo do konca rasti, rezultati pa so nezanesljivi. Zato metoda dr. Paleyja v Evropi ni bila uvedena, preizkušena in ovrednotena,« pa je pojasnil konzilij na Ortopedski kliniki UKC Ljubljana, ki ga sestavljajo zdravniki Janez Brecelj, Karin Schara in Vane Antolič. »Zato njegove metode v naši državi ne izvajamo!«

Deli s prijatelji