TRADICIONALNA VRTNINA

Petnajst ton pese bodo olupili na roke

Objavljeno: 21.01.2018 21:02Posodobljeno: 21.01.2018 21:07

Družina Zupanec na kmetiji postavila tudi kisarno in pakirnico. Pridelek rdeče pese v Sloveniji upadel zaradi nizke odkupne cene.

ŠENČUR – Rdeča pesa je bila od nekdaj čislana kot vir zdravja. Gre za vsestransko vrtnino s kot refošk rdečeličnim odebeljenim korenom, iz katerega iztisnemo sok. Zlasti pa je tradicionalna vrtnina za vlaganje.

Po besedah kmeta Janeza Zupanca iz Vogelj na Šenčurskem polju pesi prija toplo podnebje, zato smo jo v Sloveniji sadili že od nekdaj. Zaradi pomanjkanja površin in relativno zahtevne pridelave, zlasti ker jo moramo za dober pridelek namakati, v Sloveniji ni nikoli postala paradna kultura, kljub vsemu smo jo sredi devetdesetih let pridelali tudi več kot 4000 ton. Leta 2015 so jo kmetje na 115 hektarjih pridelali le še 2500 ton, medtem ko se je leta 2016 pridelava vendarle povečala na 165 hektarjev, skupni pridelek je bil dobrih 3000 ton.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja