ENO PIVO PREVEČ

Peter Vilfan povzročil nesrečo in odstopil

Objavljeno 12. maj 2014 11.41 | Posodobljeno 12. maj 2014 12.15 | Piše: Pia Jagodič

Poslanec DZ je vinjen zbil pešca, ta ima zlomljeno roko in podplutbe.

LJUBLJANA –»Storil sem napako, ki jo izjemno obžalujem in ki zahteva od mene odgovornost, da odstopim,« je včeraj v izjavi za javnost zapisal Peter Vilfan. V soboto ob 18.15 je trčil v 84-letnega pešca, ki je nato hudo poškodovan končal v ljubljanskem kliničnem centru. S policije so že v soboto zvečer sporočili, da se je nesreča zgodila, ko je vinjen voznik osebnega vozila pri zavijanju s Celovške na Pečnikovo trčil v pešca, ta je pri zeleni luči pravilno prečkal cesto.

Vilfan je nesrečo priznal in v izjavi zapisal, da je imel v času dogodka 0,32 miligrama alkohola na liter izdihanega zraka, medtem ko dovoljena meja znaša 0,25 miligrama. Kot po vsaki hujši nesreči so tudi tokrat policisti odredili strokovni pregled na inštitutu za sodno medicino, rezultat preiskave pa bodo posredovali sodišču. Ker ima dogodek tudi znake kaznivega dejanja povzročitve prometne nesreče iz malomarnosti, bodo policisti o ugotovitvah obvestili pristojno tožilstvo. Kazen za povzročitev nesreče iz malomarnosti, pri kateri je oseba hudo poškodovana, je denarna ali pa se povzročitelja kaznuje z zaporom do treh let.

Poslanec je v svojem sporočilu za javnost zapisal, da je sobotno popoldne preživel v družbi prijateljev in da je očitno popil eno pivo preveč. »V prepričanju, da nisem spil preveč in da sem sposoben vožnje, sem se odpravil domov, pri tem pa se je zgodil neljubi dogodek.«

Vilfan je poškodovanega moškega v bolnišnici obiskal še isti dan in se mu opravičil, vendar to po mnenju poslanca ni dovolj in ne spremeni dejstva, da je storil napako. Poškodovanec ima po navedbah odstopljenega poslanca zlomljeno roko, podplutbe in odrgnine. O svojem nepreklicnem odstopu je že včeraj obvestil predsednika državnega zbora Janka Vebra.

Ne glede na napovedane predčasne volitve se bo državni zbor na eni izmed prihodnjih sej seznanil z Vilfanovim odstopom, državno volilno komisijo pa bodo pozvali, naj ugotovi, kdo ga bo zamenjal. Vilfan je bil eden izmed tistih poslancev, ki je po usodnem kongresu Pozitivne Slovenije na Brdu pri Kranju, kjer je zmagal Zoran Janković, odšel skupaj z Alenko Bratušek in postal član poslanske skupine nepovezanih poslancev. Po javno dostopnih podatkih na spletni strani državne volilne komisije je naslednja v vrsti, da postane poslanka, Mariborčanka Alenka Lampe, ki se ji je poslanski stolček nasmihal že v času afere Plagiat, v katero je bil vpleten poslanec Borut Ambrožič, a se je namesto za odstop odločil za izstop iz poslanske skupine in se presedel med nepovezane poslance.

Deli s prijatelji