STE PRIPRAVLJENI?

Oranžno opozorilo! Slovenijo bo zajel močan mraz

Objavljeno 20. april 2017 12.47 | Posodobljeno 20. april 2017 12.47 | Piše: Mo. S.

Zjutraj bo šest ali sedem stopinj pod lediščem.

LJUBLJANA – Danes še lahko uživate v dokaj milih vremenskih razmerah, saj bo že petkovo jutro povsem drugačno.

»Veter bo slabel in zato bo naslednja noč, ko se bo zjasnilo, najbolj mrzla. Jutri zjutraj je v večjem delu Slovenije pričakovati temperature pod lediščem – nekje med minus sedem in minus šest,« nam je povedal dežurni vremenoslovec pri Agenciji RS za okolje (Arso) Brane Gregorčič. Obstaja možnost, da se veter na severovzhodu države ne bo povsem polegel. Če se ne bo umiril, potem bo tam ostalo kakšno stopinjo ali dve nad ničlo, prav tako negativnih temperatur ne pričakujejo ob morju.

Sobotno jutro bo še hladno, a bolj od petkovega ne.

Bolj ko je lega zatišna, bolj se bo ponoči ohladilo – to velja tudi za lokalna mrazišča. Včasih je že v vrtači bistveno bolj mraz kot v bližnji okolici. Vse konkavne lege reliefa so najbolj dovzetne za najnižje temperature in zato tudi najmanj primerne za pridelavo kakšne zgodnje zelenjave, pojasnjuje Gregorčič.

Izdali oranžno opozorilo

Težko je reči, kje bo pozeba izrazitejša, v vsakem primeru pa so že izdali opozorilo druge stopnje. Za petek so vso Slovenijo obarvali oranžno, tako da dodatna previdnost ne bo odveč. Kot so zapisali, bodo zelo nizke temperature vplivale na zdravstveno stanje občutljivih ljudi. »Priporočamo toplo obutev ter topla in suha oblačila v več plasteh, posebej zaščitite glavo in roke. Uporabljajte bolj mastne kreme za obraz in izpostavljene dele telesa. Domačim živalim zagotovite zavetje pred mrazom, tekočo vodo in nezmrznjeno hrano,« pravijo.

image

Na vidiku pa so tudi padavine, a v prihodnjih dneh ne. V nedeljo bo morda padla kakšna kaplja, sicer pa obilnejše padavine prihajajo sredi prihodnjega tedna.

Deli s prijatelji