NA PROSLAVI

Optimistično kot že dolgo ne: Slovenci skupaj zmoremo vse

Objavljeno 23. december 2016 21.48 | Posodobljeno 23. december 2016 21.48 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednik državnega sveta Mitja Bervar: »Prav je, da njenim snovalcem in tedanjim političnim odločevalcem po četrt stoletja priznamo, da so bili v ključnem zgodovinskem trenutku sposobni preseči razlike.«

Zakonska sprememba je potrebna, je na seji dejal predsednik državnega sveta Mitja Bervar.

LJUBLJANA – Prišel je čas, da se veliko bolj kot doslej od besed usmerimo k dejanjem, je na proslavi ob državnem prazniku dejal predsednik državnega sveta Mitja Bervar. »Na temeljih naše izjemne skupne zgodbe in energije izpred 25 let, ko smo skupne moči uspešno zastavili za lastno državo, morda v jedro prizadevanj naslednjih 25 let postavimo državljana,« je poudaril.

»Namenimo pozornost kakovosti njegovega življenja, zaposlitve, izobraževanja, socialnega varstva, zdravstvene oskrbe, dostopnosti kulture in medgeneracijski solidarnosti ter krepitvi sožitja, ki gradi mavrice med modrostjo starejših ter poletom mladih, in sicer na vseh ravneh, od lokalne skupnosti naprej,« je na državni proslavi ob dnevu samostojnosti in enotnosti v ljubljanskem Cankarjevem domu dejal slavnostni govornik.

Največja odgovornost za politično stabilnost, gospodarski razvoj, uspešen družbeno-socialni dialog ter varnost državljank in državljanov Slovenije pa po Bervarjevih besedah seveda ostaja na vsakokratni vladni koaliciji in tudi opoziciji. »Zato od vladne koalicije pričakujemo zrelost, odločnost in sposobnost preseganja nesporazumov pri izvajanju začrtanega programa, od opozicije pa stalni nadzor in konstruktivno kritiko dela vlade, ki naj bo osredotočena na pomembne teme v dobrobit državljanov,« je poudaril.


Številni gostje

Na nocojšnjo proslavo ob dnevu samostojnosti in enotnosti, ki zaznamuje tudi 25. obletnico sprejema in razglasitve ustave samostojne in neodvisne Slovenije, so prišli številni gostje iz političnega in družbenega življenja, med drugim predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar, predsednik državnega zbora Milan Brglez, nekateri poslanci, državni svetniki, ministri, predstavniki sodstva, verskih skupnosti in diplomatskega zbora, varuhinja človekovih pravic Vlasta Nussdorfer pa tudi bivša predsednika Milan Kučan in Danilo Türk ter nekateri vidni akterji iz osamosvojitvenega obdobja.

Bervarjevemu nagovoru je sledil pester kulturni in umetniški program, izveden v sodelovanju z zborom in orkestrom SNG Opera in balet Ljubljana. Glasba je bila delno izbrana iz del slovenskih skladateljev, ki so bila v zadnjih letih uprizorjena v SNG Opera in balet Ljubljana, delno pa prirejena ali napisana na novo prav za priložnost proslave.

Z žarom v očeh na volišča

»Slovenke in Slovenci smo 23. december 1990 v svoja srca zapisali s posebej lepimi občutki, saj zaznamuje dan, ko smo z žarom v očeh odšli na volišča in na plebiscitu s prepričljivo večino izglasovali pot v lastno državo,« je dejal. Spomnil je, da je ustava, spodbujena na krilih 57. številke Nove revije, pisateljske, Demosove in podvinske ustave, pred 25 leti nastala kot izraz kompromisa med različnimi političnimi in idejnimi silnicami slovenske družbe.

»Prav je, da njenim snovalcem in tedanjim političnim odločevalcem po četrt stoletja priznamo, da so bili v ključnem zgodovinskem trenutku sposobni preseči razlike,« je dejal Bervar. Plebiscit pred 26 leti nas po njegovih besedah zavezuje, da ponovno najdemo našo samozavest – plebiscitarno samozavest. »Danes vprašanje, kdo je najzaslužnejši za osamosvojitev Slovenije in kdo naj prevzame odgovornost za njen napredek v prihodnje, po mojem trdnem prepričanju ni več potrebno. Že dolgo vemo, da se edini pravi odgovor glasi: zaslužni in odgovorni smo mi vsi, državljani Republike Slovenije in naši rojaki po svetu. Zmogli smo, ker smo verjeli in stopili skupaj. Slovenci skupaj namreč zmoremo vse,« je poudaril.

Po Bervarjevih besedah moramo svojo državo negovati, spoštovati, jo varovati in z aktivnim državljanstvom tudi sooblikovati. »Ključ skupne prihodnosti je v rokah naše generacije, ki bo zrelost in državotvornost dokazala s spoštljivim obravnavanjem doslej zamolčanih zgodb in z aktivnim ustvarjanjem ustreznih razmer za srečo prihodnjih generacij,« je dodal.

Deli s prijatelji