NEVARNO

Opozorilo Slovencem: Izogibajte se mest, kjer je veliko ljudi

Objavljeno 12. januar 2016 17.13 | Posodobljeno 12. januar 2016 17.27 | Piše: Mo. S.

V napadu naj bi umrlo tudi devet nemških turistov.

LJUBLJANA, ISTANBUL – »Slovenija odločno obsoja današnji teroristični napad v Istanbulu (Carigradu) in ostaja zavezana nadaljnjemu sodelovanju z mednarodno skupnostjo v boju proti vsem oblikam terorizma. Napadi, katerih cilj so civilni prebivalci, so strahopetna dejanja, ki so povsem nesprejemljiva,« so po napadih v Turčiji sporočili z ministrstva za zunanje zadeve (MZZ).

Svojcem žrtev so ob tem izrazili sožalje, vsem ranjenim pa zaželeli hitro in uspešno okrevanje.

Zagotovili so, da pozorno spremljajo razvoj dogodkov in po dozdajšnjih informacijah med žrtvami ter ranjenimi ni slovenskih državljanov. »Slovenskim državljanom, ki se trenutno nahajajo v Istanbulu, svetujemo, da upoštevajo navodila lokalnih varnostnih organov,« so še sporočili.


Opozorilo MZZ (objavljeno 12. 1. 2016)

»V Istanbulu je blizu Modre mošeje odjeknila eksplozija, ki je terjala smrtne žrtve in več ranjenih. Slovenskim državljanom, ki se odpravljajo na pot v Istanbul, svetujemo, da kontaktirajo Konzularno službo Ministrstva za zunanje zadeve (tel. št.: 01 478  2317), izven delovnega časa pa dežurno službo MZZ (tel:. 01 478 2219) ali slovensko veleposlaništvo v Ankari (tel. 00 90 312 405 4221). Tistim, ki so v Istanbulu, svetujemo, naj se izogibajo lokacij, kjer se zbira večje število ljudi, in naj upoštevajo priporočila in navodila lokalnih oblasti.«
 

Mrtvi nemški turisti

Sicer pa je turški premier Ahmet Davutoglu nemški kanclerki Angeli Merkel sporočil, da je večina izmed 10 ubitih v današnjem samomorilskem napadu v Nemcev. Izrazil ji je sožalje in obljubil, da bodo turške oblasti rezultate preiskave napada delile z nemškimi. Po poročanju tujih tiskovnih agencij naj bi bilo v napadu ubitih devet Nemcev, šlo pa je za ljudi, ki so bili v organizirani skupini turistov.

Kot je Merklova dejala na tiskovni konferenci, je danes udarilo v Istanbulu, udarilo je tudi že v Parizu, Tuniziji in Ankari. »To pomeni, da je mednarodni terorizem danes znova pokazal svoj odvratni in do človeškega življenja zaničujoči obraz,« je povedala.

Davutoglu je medtem oznanil, da za napadom stoji samooklicana Islamska država.

Deli s prijatelji