PREGLED LETA 2017 SLOVENIJA

Odločitev je padla, s Hrvati na bojni nogi

Objavljeno: 03.01.2018 07:58Posodobljeno: 03.01.2018 07:58

Leto, ko je Borutu Pahorju uspelo tisto, kar je Milanu Kučanu.

V slovenski politiki je bilo lansko leto zelo pestro. Zapomnili si ga bomo po prelomni odločitvi arbitražnega sodišča, pa tudi po tem, da je Borutu Pahorju uspelo tisto, kar je doslej dosegel zgolj Milan Kučan. V pregledu pa je še nekaj dogodkov, ki so zaznamovali letošnje politično leto.

1. Arbitraža

Sodniki arbitražnega sodišča v Haagu so po osmih letih, od kar sta takratni premier Borut Pahor in takratna hrvaška predsednica vlade Jadranka Kosor podpisala sporazum, da mejo med državama določi sodišče, odločili o poteku meje. Slovenska vladajoča politika je odločitev in razmejitev pozdravila. Uspeh Slovenije naj bi bil tudi izhod na odprto morje. A dejstvo je, da ima Slovenija namesto celotnega Piranskega zaliva, kot ga je imela pred osamosvojitvijo, zdaj le tri četrtine, izgubili pa še smo Trdinov vrh in nekaj zaselkov v Beli krajini, ob reki Muri ter na Dragonji. Hrvaška, ki je v primerjavi z mejami pred osamosvojitvijo pridobila ozemlje, sodbe sodišča menda ne misli spoštovati. Reševanje meje bo tema slovenske politike tudi v prihodnjih letih.

Begunskega vala že dolgo ni več, na meji pa v 2017 še vedno panelne ograje.

2. Pahorju drugi predsedniški mandat


Borut Pahor je na letošnjih predsedniških volitvah dobil zaupanje volivcev za drugi mandat. S tem je ponovil uspeh Milana Kučana, ki je bil predsednik v samostojni Sloveniji dva mandata. Ob tem moramo dodati, da je, čeprav so mnogi pričakovali gladko zmago Pahorja že v prvem krogu, presenetil novinec v državni politiki Marjan Šarec, ki je proti Pahorju izgubil šele v drugem krogu.

3. Začetek gradnje drugega tira


Slovenija je po letih obljub, pogovarjanj in pregovarjanj začela projekt drugega tira. Ta milijardo in pol evrov vredni projekt, ki ga je v roke dobilo državno podjetje 2TDK, pa pri mnogih vzbuja nezaupanje kljub zagotovilom vlade Mira Cerarja, da bo projekt čist kot solza in transparentno voden, ter da se bo zgodil novi Teš 6. O projektu smo glasovali celo na referendumu.

4. Izločanje prisluhov v zadevi »farmacevtka«

Zoranu Jankoviću se na sodišču ne bo treba soočiti s prisluhi, iz katerih naj bi izhajalo, da je od mlade farmacevtke za ureditev službe za nedoločen čas zahteval spolne usluge. Tožilstvo je namreč prepozno naznanilo, da namerava policijske prisluhe uporabiti kot dokaz.

5. NLB ostaja naš

Vlada Mira Cerarja ni prodala državne NLB, banke, ki so jo z milijardnimi donacijami reševali davkoplačevalci. Sloveniji se zaradi nespoštovanja zavez EU obeta kazen.

Izgubili smo Trdinov vrh in nekaj zaselkov v Beli krajini, ob reki Muri ter na Dragonji. Piranski zaliv pa ...

 

6. Zdravstvena reforma

Težave v zdravstvu se iz leta v leto kopičijo. Vsako leto od politike poslušamo obljube in napovedi o zdravstveni reformi. V letu 2017 kot leta poprej od reforme zdravstva ni bilo nič.

7. Magna

Kot enega večjih uspehov vlada rada izpostavi, da je v državo privabila podjetje Magna, ki bo v bližini Maribora gradilo lakirnico. Projektu so nasprotovali okoljevarstveniki, domačini, mnogi politiki in gospodarstveniki.

8. Tehnične ovire

Južno mejo še naprej zapirajo panelne ograje in bodeča žica, čeprav begunskega vala že dolgo ni več. Vlada pa je sprejela tudi ostrejšo proti begunsko zakonodajo.

9. Sprava

Slovenija je v prestolnici dobila spomenik sprave.

10. Evro

Letos smo praznovali tudi 10-obletnico prevzema evra.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja