GRAD

Odkrivajo zaraščeni Wartenberg

Objavljeno: 21.11.2012 16:30Posodobljeno: 21.11.2012 16:30

Na pobočju Šmarjetne gore peterica Kranjčanov meri zaraščene ruševine gradu Wartenberg.

KRANJ – Ste vedeli, da je bil na pobočju Šmarjetne gore, ki k rekreaciji vabi predvsem tiste Kranjčane, ki nimajo dovolj časa (volje ali kondicije) za skok na sosednji Jošt, nekdaj grad? Čisto pravi grad, imenovan Wartenberg. Danes so od njega sicer ostale le ruševine, pa še te se skrivajo pod zemljo, jesenskim listjem in med drevjem. Drevesa so v več kot sedmih stoletjih po odhodu graščakov dodobra zarasla ta košček strmega pobočja nad Rakovico, ki mu domačini rečejo Gradišče, zato pohodniki, ki jih pot zanese mimo, niti ne opazijo ruševin Wartenberga.

Narediti nameravajo tridimenzionalno podobo

Od zadnje domačije v Rakovici do Gradišča je po gozdni poti deset minut hoda. Te dni po njej še posebno vztrajno gazi peterica mladih Kranjčanov. Zadali so si, da izmerijo velikost tega očem javnosti skritega gradu, nato pa bodo z novimi meritvami v rokah (ter z majceno pomočjo računalnika) pripravili tridimenzionalno sliko Wartenberga. Meritve vodi arheolog Rok Bremec iz podjetja PJP, d. o. o., idejo, da bi Wartenbergu našli tridimenzionalno podobo, pa je med iskanjem teme za diplomsko nalogo dobil absolvent arheologije Ben Gros. Poleg njiju ostanke te dni raziskujejo še študentje Luka Bedene, Miha Čebašek in Matej Stanonik, vsi doma v mestu in njegovi okolici.

»Sprva smo menili, da bomo grad, katerega tloris je leta 1967 zrisal Peter Fister, na novo izmerili v treh, štirih dneh. Tukaj smo že četrti dan in kaže, da je pred nami še polovica dela,« so v žaru arheološkega raziskovanja povedali nasmejani sogovorniki in dodali, da so poleg ostankov tlorisa gradu, kakršnega je arhitekt Fister izmeril pred več kot 40 leti, našli še nove, neraziskane dele Wartenberga.

Lovci na zaklade

»Razvaline so na 475 metrov visokem pomolu. Danes o gradu ne vemo kaj dosti, kajti ohranjenih je le nekaj listin in današnje stanje na terenu,« začne zgodbo pripovedovati Ben Gros. Pojasni tudi, da je cesar Henrik II. območje Šmarjetne gore in okolice leta 1002 z darilno listino prepustil loškemu freisinškemu gospostvu, pozneje pa so Ortenburžani, najverjetneje na loškem ozemlju, zgradili grad Wartenberg. »Zaradi tega je bil s pripadajočo posestjo pravi trn v peti freisinškim gospodom,« pojasni absolvent arheologije Ben Gros. Nadaljuje, da ga je leta 1202 najverjetneje kupil freisinški škof, toda v listinah iz 13. stoletja je znova zapisano, da so bili lastniki še vedno Ortenburžani, a so se pozneje odpovedali pravicam do njega. Ni veliko zapisov o Wartenbergu, ki je tu stal le nekaj desetletij, nato pa so ga porušili. Prav tako viri ne beležijo nikakršnih arheoloških izkopavanj na tem območju. A kljub temu se je med ljudmi z nepravimi nameni v preteklosti vseeno razvedelo, da je bil na pobočju Šmarjetne gore čisto pravi grad. Tako luknje, ki so jih nekega dne neznanci izkopali v tla, še danes tiho pripovedujejo, da so območje že obiskali lovci na zaklade. »Ljudski glas ve povedati, da so graščaki svoje dragocenosti skrivali tako, da so jih zakopali v tla kleti. Te zaklade so roparji iskali tudi tukaj, a našli niso ničesar,« študent arheologije Luka Bedene pokaže na eno od dveh večjih lukenj, ki so jih za seboj pustili lovci na zaklade.

Ogledovanju ruševin se za par trenutkov pridruži tudi Marjan Grošelj, lastnik tega gozdnega predela nad Rakovico: »Že vrsto let živim tukaj in znano nam je, da je bil tukaj grad. Do danes pa si nisem mislil, da je bil tako velik, niti da je imel obrambne stolpe in jarke.« Mladi raziskovalci ruševin upajo, da se jim pri delu v prihodnjih dneh pridružita še Luka Rozman in Gregor Novakovič iz skupine Magelan, ki bosta poskrbela za sodobnejšo napravo, s katero bodo lažje, hitreje in bolj zanesljivo določili natančne dimenzije grajskega tlorisa. Nato bodo podatke, predvidoma v prihodnjih tednih, spravili v tridimenzionalno obliko. Mladi raziskovalci pozabljenega kranjskega gradu upajo, da bodo podobo Wartenberga, kakršna je s pobočja Šmarjetne gore gledala na dobršen del Gorenjske, vse tja od Radovljice do Komende, javnosti predstavili še letos.