STAVKA

Obvestilo staršem: Vrtci in šole bodo zaprli vrata

Objavljeno: 18.01.2018 11:25Posodobljeno: 18.01.2018 11:25

Napovedana stavka šolnikov je vse bliže, starše skrbi, kam bodo tisti dan dali svoje otroke.

LJUBLJANA – Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) Branimirja Štruklja je za 14. februar napovedal stavko. Zanjo je po njihovih podatkih glasovalo 37.186 članov oziroma 94 odstotkov zaposlenih.

Starše prosijo za podporo

Na dan stavke bodo tako vrtci in šole zaprte. Sviz je za starše pripravil pisma, kjer pojasnjujejo vzroke za stavko, in prosijo za razumevanje. Dodajajo, da bodo v »posameznih izrednih primerih, ki bodo vnaprej opredeljeni v vrtcih po predhodnem dogovoru s starši, stavkajoči poskrbeli za tiste otroke, ki bi se sicer znašli v tveganih razmerah z vidika njihove varnosti (a le v tisti skupini, v kateri bo na dan stavke zagotovljeno nujno varstvo)«. Starše hkrati prosijo, da izrazijo podporo stavki »tudi tako, da svojih otrok v vrtec ne pripeljete.«

Povezane vsebine

Varstvo in prehrana zagotovljena

Na nekaj naključno izbranih šol in vrtcev smo naslovili vprašanja, ali bodo na dan stavke poskrbeli za otroke in učence, katerih starši tisti dan ne bodo našli drugega varstva za svoje otroke.

Na Waldorfski šoli Ljubljana odločitve o stavki še niso prejeli, najverjetneje pa se ji bodo pridružili. »Na vsak način pa bomo za učence, ki bodo v šolo prišli, organizirali varstvo in jim zagotovili prehrano,« pravijo.

Na OŠ Sostro bodo na dan stavke sprejeli vse otroke, katerim starši ne bodo mogli zagotoviti varstva. »Pouka ta dan ne bomo izvajali, poskrbeli pa bomo, da bodo otroci na toplem in da ne bodo lačni ali žejni,« pravi tamkajšnja sindikalna zaupnica Anja Divjak.

Nekateri bodo dežurali

Podobno bo na OŠ Janka Modra v Dolu pri Ljubljani. Organizirali bodo varstvo za otroke, katerih starši bodo izrazili potrebo, ker drugega varstva nimajo, in sicer tako, da bodo nekateri zaposleni dežurali. Poskrbeli bodo tudi za topli obrok.


Pouka na dan stavke ne bo, a šole svojih vrat ne bodo povsem zaprle.

V vrtcu Anice Černejeve v Celju natančnih navodil za stavko še nimajo, predvidevajo pa, da bo potekala kot zadnja pred leti. To pomeni, da bodo zagotovili prostor za otroke, ki varstvo potrebujejo.

»Vrtec odvisen tudi od staršev«

V vrtcu Tončke Čečeve v Celju bodo stavkali 24. januarja. Vrtec bo odprt in bo poskrbljeno za varstvo otrok ter njihove osnovne potrebe, so sporočili. Ravnateljica Irena Hren ob tem izpostavlja, da je delovanje javnega vrtca odvisno tudi od financiranja staršev, zato vrtca ne bodo zaprli, »saj bi tako tvegali finančni izpad dohodka, staršem pa naprtili dodatne stroške«.

Topli obrok in varstvo za otroke, katerih starši se bodo predhodno prijavili, bo na dan stavke tudi v vrtcu Urša v Domžalah.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja