OČITKI

Obnova Ljudskega vrta na račun zdravstvenega doma?

Objavljeno 22. oktober 2017 17.28 | Posodobljeno 22. oktober 2017 17.28 | Piše: P. Pa.

Mariborska mestna oblast zavrača očitke, da na račun zahodne tribune trpi prenova zdravstvenega doma.

Stadion Ljudski vrt pričakuje številne obiskovalce.

MARIBOR – Mariborski mestni svetniki so v ponedeljek brez glasu proti po skrajšanem postopku glasovali o spremembah proračuna za leto 2018. Tega so se najbolj razveselili zvesti navijači vijoličastih, saj to pomeni, da je Maribor korak bliže prenovi zahodne tribune Ljudskega vrta. A nekateri so prepričani, da je na račun Ljudskega vrta iz načrtov prenove izpadel Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor ZP Tezno, ki je v skrb vzbujajočem stanju.

Če je mariborska mestna uprava pretekli teden načrtovala za prenovo stadiona štiri milijone, jim je do včeraj popoldne, ko je potekala seja mestnega sveta, uspelo najti še dodaten milijon in pol. Kar pomeni, da bo po novem za prenovo zahodne tribune namenjeno 5,5 milijona evrov. Slišati je bilo, da so ta sredstva pridobili na račun Zdravstvenega doma Tezno, ki je nujno potreben prenove, a to na občini ostro zavračajo. Na občini Maribor so pojasnili, da so pogovori med zdravstvenim domom in občino tekli v smeri, da bi z rebalansom zagotovili potrebna sredstva za prenovo, a je v zadnjem trenutku vse padlo v vodo, saj je vodstvo zdravstvenega doma projektno oceno z milijona in pol dvignilo na pet milijonov, ki pa jih občina ne more zagotoviti.

Trpijo zaradi »starih grehov«

Očitke, da mariborska občina obravnava projekte kot bolj ali manj pomembne, zavračajo in dodajajo, da zadnjih nekaj let res trpijo projekti, ki jih niso mogli realizirati zaradi »starih grehov« iz mandatov bivših županov. Projekt obnove zahodne tribune Ljudskega vrta bo financiran iz kredita, ki ga bo za ta namen najela občina, nikakor pa ne na račun drugih projektov, še dodajo.

»V proračunu 2017 in 2018 in rebalansu 2017 ter spremembi proračuna 2018 milijon evrov za Zdravstveno postajo Tezno ni bil načrtovan, zato ne drži, da smo milijon evrov vzeli iz postavke, ki je bila namenjena ZP Tezno in jih namenili za celovito obnovo Ljudskega vrta,« pojasnjujejo na občini in dodajajo, da se zavedajo, da je Zdravstveni dom dr. Adolfa Drolca Maribor ZP Tezno nujno potreben prenove, a s petmilijonsko investicijo ne bi reševali le prvotne prostorske problematike, temveč bi temu dodali še ambulantno mrežo. »Za povišano vrednost investicije realnih možnosti v sprejetem proračunu 2017–2018 ni,« so povedali in dodali, da so zato podprli rekonstrukcijo dela pritličja v objektu in v njem uredili ambulantne prostore. Ob tem so še našteli, da so v tem mandatu dokončali fiziatrijo, obnovili kletne prostore ZD dr. Adolfa Drolca, sofinancirali so tudi programe preventive v zdravstvu, financirali izobraževanja za uporabo defibrilatorja in socialno delavko.


 

Deli s prijatelji