DAVKI

Objava dolžnikov pri sosedih učinkovita, pri nas o tem dvomi

Objavljeno 13. december 2012 14.55 | Posodobljeno 13. december 2012 14.57 | Piše: T. L., STA

V. d. generalnega direktorja Dursa Tomaž Perše meni, da razkritje večjih davčnih dolžnikov ne bo imelo večjih finančnih učinkov.

Fotografija je simbolična

LJUBLJANA – Razkritje večjih davčnih dolžnikov po mnenju v. d. generalnega direktorja Davčne uprave RS (Durs) Tomaža Peršeta ne bo imelo večjih finančnih učinkov. Sprememba bo zagotovo prinesla večjo transparentnost, bistveno večjega poplačila davčnega dolga pa zaradi težjega stanja v gospodarstvu najverjetneje ne bo prinesla, je Perše povedal za Demokracijo.

Na seznamu vsi z več kot petimi tisočaki dolga

V skladu z novelo zakona o davčnem postopku, ki začne veljati januarja, bo Durs javno objavljal seznam davčnih dolžnikov z več kot 5000 evri dolga, če bo »star« več kot tri mesece. Takih davčnih dolžnikov je med deset in enajst tisoč, prvi seznami pa bodo objavljeni v začetku aprila 2013.

»Trudili se bomo, da bomo na ta seznam uvrstili tiste dolžnike, ki izkazujejo pravi davčni dolg,« je dejal Perše in dodal, da moramo ločiti tiste dolžnike, ki bi radi plačali, pa ne morejo, in tiste, ki se izogibajo plačilu davčnih obveznosti. Ker je tadva segmenta pravzaprav nemogoče ločiti, bodo objavljeni vsi davčni dolžniki z več kot 5000 evri dolga.

Terjali so več, izterjali pa manj

Sicer pa je mogoče davčni dolg do enega leta še v povprečju razmeroma hitro izterjati, potem pa so postopki in likvidnost zavezanca vedno slabši in tudi poplačilo dolga je vedno težje. V primeru stečajnih postopkov pa se stvari še bolj zavlečejo, je povedal Perše.

Izterjava davčnega dolga dobro deluje, je zatrdil. V prvih desetih mesecih letos so terjali približno 1,5 milijarde evrov davčnega dolga, kar je 18 odstotkov več kot v istem obdobju lani, izterjali pa so šest odstotkov manj kot v istem obdobju lani. »Manj izterjanih davkov ne kaže na to, da bi bila aktivnost Dursa premajhna, ampak na stanje na področju likvidnosti tako gospodarskih kot fizičnih oseb,« je dejal.

3,5 milijona evrov manj za maso plač 

Durs bo moral podobno kot drugi proračunski uporabniki zmanjšati maso plač za leto 2013. Medtem ko bodo morali drugi zmanjšati maso plač za okrog 15 odstotkov, za Durs kot inšpekcijski organ velja polovično znižanje stroškov, to je za 7,5 odstotka. To pomeni približno 3,5 milijona evrov manj za maso plač kot v letu 2012, je povedal in dodal, da zaradi tega ne bodo mogli nadomeščati vseh upokojitev, ki jih bo v letu in pol približno 150.

Na novo prav zaradi teh omejitev ne bodo mogli nič zaposlovati, poskušali pa se bodo organizirati na drugačen način. Načrtujejo tudi reorganizacijo, in sicer v okviru združevanja s Carinsko upravo RS, kjer je na ravni delovne skupine že pripravljen predlog za skupni nadzor. Nekaj sinergije bo zagotovo v tem, da se združujeta inšpekciji davčne in carinske uprave, je za Demokracijo še ocenil Perše.
 

Deli s prijatelji