ZUNAJ MEST

Obiskovalci iz vesolja bodo danes ponoči izpolnjevali želje

Objavljeno 12. avgust 2017 09.40 | Posodobljeno 12. avgust 2017 09.40 | Piše: Aleksander Brudar

V noči na nedeljo bo viden meteorski dež. Zaradi svetle Lune bo mogoče opaziti manj utrinkov.

Pogled na Perzeide z Medvedjega Brda leta 2013. Foto: Matic Smrekar

LJUBLJANA – Pogled v nebo bo v noči na nedeljo ponujal zanimiv nebesni pojav. Tega se ne bodo razveselili le romantiki, ki verjamejo, da jim bodo utrinki izpolnili kakšno željo, ampak tudi vsi, ki z zanimanjem zrejo v vesolje in želijo odkrivati njegove skrite in manj skrite plati. Tokrat bo na nebu mogoče opazovati tako imenovani meteorski dež oziroma vsakoletni roj Perzeidov.

Najsvetlejši bolidi lahko pustijo sledi, ki so vidne več minut.

Kot nam je povedal Matic Smrekar iz Zavoda Z lahkoto, lahko v eni uri pričakujemo od 40 do 50 meteorjev ali zvezdnih utrinkov. Gre za delce prahu, ki zaradi velike hitrosti med potovanjem skozi Zemljino ozračje zažarijo. Za lažjo predstavo, njihova srednja hitrost je približno 59 kilometrov na sekundo oziroma bi s tako hitrostjo za pot čez vso Slovenijo potrebovali manj kot pet sekund.

Izvirajo iz kometa

Razloži nam še, da so Perzeidi znani po številnih svetlih meteorjih (bolidih), povprečen pa je kot svetlejša zvezda. »Najsvetlejši bolidi lahko pustijo sledi, ki na temnem nebu s prostim očesom ostanejo vidne več minut,« še pojasnjuje in dodaja, da vir delcev, ki povzročajo meteorski roj, izvira iz kometa Swift Tuttle, ki obkroži Sonce vsakih 133 let.

Gre za velik komet, saj ima premer 27 kilometrov (približna razdalja med Ljubljano in Logatcem), orbiti kometa in Zemlje pa sta si najbližje na razdalji 135.000 kilometrov. Zaradi tega je že nevaren za trk z Zemljo, a kot nam pove sogovornik, je glede na najnovejše izračune to zelo malo verjetno. Zanimiv je še en podatek, in sicer da je Perzeide ali solze sv. Lovrenca že leta 1835 odkril Adolphe Quetelet iz Belgije. Smrekar pravi, da je takrat objavil, da meteorji, ki so pogosti avgusta, prihajajo iz ozvezdja Perzej.

Naš sogovornik svetuje vsem, ki bi si radi ogledali ta nebesni pojav, naj se danes zvečer odpravijo na hrib, ki je bolj oddaljen od večjih mestnih središč, saj jih pri opazovanju ne bo motila svetloba nočnih svetilk. Za gledanje v nebo je poletje seveda najbolj priljubljen in primeren čas, saj bodo utrinke zagotovo opazovali tudi tisti na morju. »Če je tak roj pozimi, ne bo nihče šel na sneg in gledal v nebo,« v šali sklene Smrekar.


Skupinsko opazovanje

Glede na to, da posebnih pripomočkov ob tokratnem pojavu ne potrebujete, Matic Smrekar, organizator astronomskega izobraževalno-raziskovalnega programa, skupinskih ogledov ne načrtuje. Pripravlja pa jih Astronomsko društvo Orion iz Maribora, in sicer na travniku na Šmartnem na Pohorju. »Predlagam, da opazovanje začnemo okoli 21. ure. Na ta dan se noč sicer začne okoli 22.14, vendar bo Luna, ki bo osvetljena 76-odstotno, vzšla že ob 22.46. Opazovalno okno brez Lune bo letos sicer izjemno kratko, vendar upamo, da bomo kljub temu letos videli vsaj najsvetlejše utrinke. Astronomski mrak se v nedeljo zjutraj začne ob 3.49,« je na spletni strani društva zapisal njihov predsednik Igor Žiberna.

 

Deli s prijatelji