FISKALNO PRAVILO

Novakova: Bratuškova bi morala v Bruselj vzeti še Jankovića

Objavljeno 23. maj 2013 17.56 | Posodobljeno 23. maj 2013 17.45 | Piše: STA, Mo. S.

Predsednica NSi meni tudi, da Bratuškova z napovedjo, da se bodo ob uveljavitvi fiskalnega pravila z letom 2015 znižale pokojnine in plače, grozi.

Ljudmila Novak.

LJUBLJANA – Predsednica NSi Ljudmila Novak je pred političnim vrhom napovedala, da bodo v njeni stranki podprli vpis fiskalnega pravila v ustavo z letom 2015. Novakova je ocenila, da je nekaj dni Bruslja očitno dobro vplivalo na predsednico vlade Alenko Bratušek, »da so se ji odprle oči. Morda bi morala vzeti zraven tudi Zorana Jankovića in bi bilo tudi za PS lažje«.

V NSi si po besedah Novakove želijo, da bi dosegli dogovor, »kajti vladna koalicija niti ne sme ali pa ne more zavrniti vpisa fiskalnega pravila v ustavo«. Če ga želi vrniti na ustavno komisijo, to pomeni, da potem fiskalno pravilo ne bo dobilo zadostne pomoči, je še pojasnila na novinarski konferenci. Tega si po njenih besedah ne moremo privoščiti, kajti Evropska unija (EU) bo od 1. januarja 2014 lahko dodeljevala pomoč iz evropskega mehanizma samo državam, ki bodo vpisale fiskalno pravilo v ustavo.

Koliko bomo privarčevali?

Z vpisom fiskalnega pravila v ustavo se bo nekako razbremenil tudi pritisk na Slovenijo, je ocenila in dodala, da letnica 2015 ni neuresničljiva. Po izračunih bi morala Slovenija dodatno privarčevati približno 575 milijonov evrov, kar ni nedosegljivo, je dejala Novakova in pojasnila, da v kriznih letih lahko proračun do neke mere odstopa od predvidene uravnoteženosti. A podpora vpisu fiskalnega pravila v ustavo z letnico 2015 po njenem ni dovolj, ampak je treba to politiko nato tudi izvrševati. Spomnila je na načrtovano prodajo nekaterih državnih podjetij in ocenila, da bodo s stabilnejšim položajem te prodaje lahko ugodnejše za Slovenijo.

Bratuškova izvaja neke vrste grožnje

V zvezi z napovedjo premierke, da se bodo ob uveljavitvi fiskalnega pravila z letom 2015 drastično znižale pokojnine in plače, je Novakova dejala, da »so to tudi neke vrste grožnje, neke vrste pritiski«. Sama sicer meni, da ne bo tako, saj imamo še nekatere druge reformne možnosti in tako drastični posegi ne bodo potrebni. V NSi bodo sicer podprli tudi spremembe referendumske zakonodaje, saj je potrebna, nujna.

Čakajoč sestanek

Predsedniki in vodje poslanskih skupin parlamentarnih strank se bodo danes spet sestali na temo vnosa fiskalnega pravila v ustavo. Premierka Bratuškova bo predlagala, naj državni zbor v petek fiskalno pravilo potrdi v sedanji obliki, torej z uveljavitvijo leta 2015. V paketu naj bi poslanci nato potrdili še spremembe referendumske zakonodaje.

Deli s prijatelji