SPREGOVORILA

Notranja ministrica: Skupnega nadzora naše južne meje ne bo

Objavljeno 18. januar 2016 15.26 | Posodobljeno 18. januar 2016 15.26 | Piše: STA, Mo. S.

»Če pa bo prišlo do enostranskih odločitev Avstrije in Nemčije, se bo Slovenija temu primerno ustrezno odzvala in ukrepala,« je povedala Vesna Györkös Žnidar.

Vesna Györkös Žnidar.

LJUBLJANA – Notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar je danes zavrnila možnost skupnega nadzora Slovenije, Avstrije in Nemčije na slovenski južni meji, saj v njem vidi nastavek za »hot spot« v Sloveniji. Ministrica je v državnem zboru (DZ) izpostavila pomen ravnanja Hrvaške ter napovedala, da bo Slovenija uporabila vsa sredstva in ukrepe, da ne postane žep za migrante.

Sodelovanje z Avstrijo po besedah ministrice za zdaj dobro poteka, zato ne prihaja do zastajanja migrantov na našem ozemlju. »Če pa bo prišlo do enostranskih odločitev Avstrije in Nemčije, se bo Slovenija temu primerno ustrezno odzvala in ukrepala,« je v izjavi novinarjem pred sejo odbora DZ za notranjo politiko napovedala Györkös Žnidarjeva.

Pogovori o skupnem nadzoru Slovenije, Avstrije in Nemčije na naši južni meji po njenih zagotovilih ne potekajo, saj je to možnost zavrnila. Kar naj bi Slovenija po tem potencialnem sporazumu izvajala, mora namreč po njenem mnenju izvajati Hrvaška na svojih mejah.

Po njenih besedah gre za dve različni zadevi, in sicer skupno registracijo na naši meji ter ukrepe Avstrije. Spomnila je, da se v teh dneh migracijske politike držav dnevno spreminjajo, zato Slovenija intenzivno sodeluje v bilateralnih dogovarjanjih z državami, prevzema pa tudi aktivno vlogo pri predlaganju ukrepov, ki so nujni za to, da »pridemo do položaja, da bo stanje migracij na zahodni balkanski poti obvladano«.

Ukrepi delno tajni

Zato je bil tudi premier Miro Cerar na obisku pri nemški kanclerki Angeli Merkel, je dejala ministrica. V kratkem bo Cerar po njenih besedah svojim kolegom tudi poslal pismo, v katerem bo izrecno predlagal, da je med drugim treba začeti nadzor migracijskega toka na grško-makedonski meji, ker bo to pomenilo, da bo tok bolje obvladan tudi v zvezi s Slovenijo.

»Slovenija prevzema vse ukrepe, ki so potrebni za to, da ne bi postala žep za migrante, in bo ukrepe sprejemala tudi v prihodnje,« je zagotovila ministrica. Ukrepov pa ne razkriva, saj njihova napoved po njenem mnenju niti ni primerna. Ti ukrepi bodo po njenih besedah do neke mere nosili tudi oznako tajno. »Slovenija se pripravlja na različne scenarije in bo, če bo to potrebno, ukrepala dosledno in odločno. Uporabili bomo vsa sredstva, da do tega, da bi bili žep za migrante, ne pride,« je napovedala ministrica.

Upa na dobro sodelovanje s Hrvaško

Izjave avstrijskega kanclerja Wernerja Faymanna so razburkale javnost, a po besedah ministrice ni povedal nič takega, česar v preteklih dneh ne bi izvajali. V tej zgodbi je po njenih besedah izjemno pomembna Hrvaška, zlasti kar zadeva težak položaj Slovenije. »Brez konstruktivnega sodelovanja Hrvaške in skupnih pravil na celotni migracijski poti si ne predstavljamo hitre rešitve za obvladovanje migracijskega toka,« je poudarila ministrica. Zato bodo, kot napoveduje, takoj po ustanovitvi nove hrvaške vlade navezali stik z ministrom za notranje zadeve. Upajo na njegovo večjo pripravljenost za konstruktivne pogovore o obvladovanju migracijskega toka.

Ukrep, po katerem bi Avstrija zavračala vse migrante, ki v Nemčiji ne nameravajo zaprositi za azil, se po besedah notranje ministrice še ne izvaja. Če pa se bo začel, se bo Slovenija na to tudi odzvala, je povedala in zagotovila, da so pripravljeni na različne scenarije.

Deli s prijatelji