NA KOŽO

Neprebavljiva paella

Objavljeno 13. oktober 2017 00.35 | Posodobljeno 13. oktober 2017 00.36 | Piše: Domen Mal
Ključne besede: komentar

Slovenskega plebiscita se je udeležilo 95 odstotkov vseh upravičencev, pri katalonskem naj bi se, če ne bi posredovala policija, številka ustavila pri skromnih 50–60 odstotkih.

Domen Mal.

Iz Barcelone, z ženo sva jo obiskala pred petimi leti, so mi, ob Gaudiju in tapasih, v spominu najbolj ostale katalonske zastave, ki so visele z oken in balkonskih ograj, v nekaterih četrtih, zlasti Gracii, jih je bilo več, drugod, sploh Nou Barrisu, poseljenem večinoma z imigranti z drugih koncev Španije, skoraj nobene. V vsakem primeru pa se mi je želja Kataloncev po osamosvojitvi takrat zdela veliko močnejša, kot je pokazal nedavni referendum z vsega 42-odstotno udeležbo – saj je španska policija res brutalno blokirala volišča, vendar bi volivci lahko nazadnje svoj za ali proti obkrožili na katerem koli, torej bi se lahko tega zgodovinskega odločanja udeležili v večjem številu.

Ne lahko, morali bi se. Slovenskega plebiscita se je 95 odstotkov vseh upravičencev, pri katalonskem naj bi se, če ne bi posredovala policija, številka ustavila pri skromnih 50–60 odstotkih. Notranjo razklanost Katalonije so nato ilustrirali še množični protesti proti odcepitvi.

Na eni strani je zdaj španska vlada s premierom Marianom Rajoyem na čelu, ki je proti Kataloncem nastopil s trdo roko v maniri samega Franca, in ki zdaj grozi s 155. členom ustave, s katerim lahko centralna vlada v celoti prevzame vodenje avtonomne pokrajine, na drugi pa katalonska regionalna vlada, to pooseblja vse bolj kolebajoči Carles Puigdemont. Slednji se je namreč začel obnašati v slogu vsebalkanskega rekla, ona bi, a da joj ne uđe, torej, podpisal deklaracijo o neodvisnosti, a v isti sapi dal vedeti, da je bilo to simbolično dejanje, in predlagal katalonskemu parlamentu preložitev razglasitve samostojnosti za nekaj tednov.

Slovenskega plebiscita se je udeležilo 95 odstotkov vseh upravičencev, pri katalonskem naj bi se, če ne bi posredovala policija, številka ustavila pri skromnih 50–60 odstotkih.

Nič čudnega, da ga Rajoy, ki ima povrhu tudi soglasno podporo Evropske unije, zdaj sprašuje, ali deklaracija velja ali ne. Na pol pač ne more. A tudi španska vlada bo morala po referendumu prej ali slej privoliti v dialog, 155. člen in morebitno posredovanje s silo bosta razmere le še zaostrila.
Nobena juha se sicer ne poje tako vroča, kot se skuha, ne vem pa, ali to velja tudi za paello, ki sta jo pripravila Puigdemont in Rajoy in se zdaj jima zdaj zatika v grlu.


 

Deli s prijatelji