POZOR

Na Hrvaškem grozijo klopi, kaj pa v Sloveniji?

Objavljeno 17. junij 2014 11.49 | Posodobljeno 17. junij 2014 11.49 | Piše: D. P.

Cepljenje za stare do 18 let stane 25 evrov, za polnoletne pa je cena 30 evrov.

Klopi v Istri so nevarni, zato previdnost ne bo odveč.

LJUBLJANA, ZAGREB – Na Hrvaškem so v letu 2014 zabeležili že 142 obolelih za boreliozo (lani v vsem letu 661), ki jo povzročajo klopi. Okuženi klopi so prisotni tudi v Sloveniji, zato previdnost ne bo odveč.

Okužba pri sosedih

»Ni nevarnosti, da se klopi prenesejo v Sloveniji, razen če kdo potuje na Hrvaško in ga vbode okuženi klop,« pravi prof. dr. Stanka Lotrič Furlan, dr. med., specialistka infektologinja. Znano je, da je v Sloveniji z virusom klopnega meningoencefalitisa okuženih manj kot odstotek klopov, z borelijami pa od 30 do 50 odstotkov klopov.

»Klopi v Sloveniji prenašajo virus klopnega meningoencefalitisa, ki povzroča bolezen klopni meningoencefalitis, več vrst borelij, ki povzročajo lymsko boreliozo, in bakterijo Anaplasmo phagocytophilum, ki povzroča humano granulocitno anaplazmozo,« dodaja Lotrič Furlanova.

Cepljenje za stare do 18 let stane 25 evrov, za polnoletne pa je cena 30 evrov.

Virusi in bakterije

So klopi še kako drugače nevarni?
»Lahko povzročijo na mestu vboda toksično alergično reakcijo, ki nastane nekaj ur po vbodu in mine v parih dneh. Prenašajo pa lahko še druge viruse in bakterije po svetu.«

Kakšna je preventiva?
»Pomembno, je da se ustrezno oblečemo in obujemo, ko gremo v naravo, lahko uporabimo repelente. Pomembno je, da se redno pregledujemo in klopa odstranimo v prvih 24 urah po vbodu, čim prej. Cepiva proti lymski boreliozi ni. Proti klopnemu meningoencefalitisu poznamo učinkovito in varno cepivo. Klasična shema osnovnega cepljenja je sestavljena iz treh odmerkov, nato pa sledijo poživitveni odmerki.«

Naj klope odstranimo sami? 
»Seveda.«

V nevarnosti starejši

Po podatkih Inštituta za varovanje zdravja RS se v zadnjih letih obolevnost premika v višje starostne skupine, ker se spreminjajo vedenjske navade ljudi, tudi starejši namreč postajajo telesno aktivnejši in več časa preživijo v naravi. V letu 2011 je bila skoraj četrtina zbolelih (65) iz starostne skupine 55–64 let, skoraj polovica (46 odstotkov) obolelih je bila starejša od 55 let. Zbolelo je tudi pet otrok, mlajših od pet let, ter 17 otrok v starosti od pet do 14. Ljudje so se najpogosteje okužili na območju, kjer stalno živijo, ob zadrževanju v gozdu, na travniku ali pri delu na vrtu.

Deli s prijatelji