SUMLJIVE SLEDI

Na Goriškem umetno spreminjajo vreme?!

Objavljeno 15. november 2017 09.15 | Posodobljeno 15. november 2017 09.15 | Piše: Tomica Šuljić

Tako trdi civilna iniciativa Modro nebo in s prstom kaže na letalske sledi. Agencija za okolje odgovarja, da ni prav nobenega razloga za preplah.

Oktobrske sledi letal na nebu naj bi povečale koncentracijo trdnih delcev, trdi iniciativa. FOTO: Tomica Šuljić

LJUBLJANA – V sodobnem svetu se je razširilo precej raznoliko prepričanje, ki je med ljudmi in v medijih dobilo skupni naziv teorija zarote: in če so bili prostozidarji, umor Johna F. Kennedyja ali Bermudski trikotnik znani še pred internetom, so se v tem tisočletju razširile številne nove teorije. Ena najbolj razširjenih je obstoj kemičnih sledi (chemtrails), kot nekateri skeptiki tolmačijo dolgotrajne sledi letal na nebu.

Kemične sledi naj bi bile povezane z geoinženiringom, slednje poimenovanje uporabljajo za umetno povzročanje podnebnih sprememb. Tako ustvarjene kemične sledi, ki so vidne s prostim očesom, naj bi po obrazložitvi slovenske civilne iniciative Modro nebo (CIMN) ustvarjale umetno oblačnost: CIMN trdi, da je bilo tako stanje na nebu na Goriškem od sredine do konca oktobra v Sloveniji, zato naj bi se povečala koncentracija trdnih delcev in drugih snovi.

Sledi letal naj bi se videle dlje zaradi visoke vlažnosti v zgornjih plasteh atmosfere, in ne zaradi kemičnega ustvarjanja umetne oblačnosti.

Pri CIMN so v začetku novembra naslovili odprto pismo na številne javne osebe ter institucije; navajajo, da pri nas zaradi ozračja ne moremo živeti v zdravem okolju in vdihavati čistega zraka: »Med ljudmi se pojavljajo pogosta vnetja dihal, dražeč kašelj, izkašljevanje sluzi, napadi astme, vrtoglavica, dezorientiranost, zmanjšana koncentracija, bolečine v zatilju, glavobol/migrena in še veliko drugih zdravstvenih težav,« so zapisali. Zahtevali so tudi prepoved preletov letal, »ki vozijo in trosijo sumljiv tovor,« kot so zapisali.

Na pisanje pa se je včeraj odzvala Agencija RS za okolje (Arso), a tam skorajda v celoti zanikajo navedbe CIMN: sledi letal naj bi se videle dlje »zaradi visoke vlažnosti v zgornjih plasteh atmosfere in ne zaradi kemičnega ustvarjanja umetne oblačnosti,« povišane ravni (trdnih) delcev pa so posledica daljšega obdobja brez dežja in nizke hitrosti vetra. ARSO se je v odgovoru vendarle odzval na najtežje trditve CIMN: »Obstajajo še bolj ali manj utopični načrti in ideje o tem, kako naj bi s tako imenovanim geoinženiringom vplivali na globalne vremenske, klimatske razmere in prebivalstvo. Večina je megalomanskih in v praksi neuresničljivih,« pri Arsu zanikajo navedbe civilne iniciative.

Arso navaja, da so se do geoinženiringa in kemičnih sledi »enako kot Agencija opredelili tudi evropski parlament in komisija ter svetovna in evropska meteorološka organizacija.« Sicer so na Arso že v preteklosti pojasnjevali: »V evropskem parlamentu je bila problematika letalskih sledi prvič sprožena leta 2007, nato pa znova v letih 2009, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 in 2017. Poudarjamo, da tako imenovana 'teorija zarote' preprosto ne zdrži kritične presoje.«

A vladna služba, ki deluje pod okriljem ministrstva za okolje in prostor, vodstva CIMN ni prepričala: »To je Arsovo natolcevanje in zlonamerno zavajanje javnosti,« se je za naš časopis odzval Stoyan Svet v imenu CIMN. Tako ostajata obe strani na svojih bregovih, pojasnilom in obrazložitvam navkljub. V preteklosti se je sicer že pokazalo, da so nekatere teorije zarot bile resnične, večina klasičnih teorij zarote pa še vedno ostaja brez dokončne potrditve ali zavrnitve – zdravemu razumu navkljub. 


 

Deli s prijatelji