LISJAK

Na dan smučarske Zlate lisice so ga ustrelili jagri

Objavljeno: 13.01.2018 08:45Posodobljeno: 13.01.2018 08:51

Tradicionalni novoletni ali županov lov v Grižah.

  • Po vrnitvi z lova pozdrav lovini in boginji Diani, ki pa tudi letos ni bila najbolj radodarna
  • Foto: Darko Naraglav
  • Zaigrali so Savinjski rogisti
  • Foto: Darko Naraglav

GRIŽE – V krajevni skuponosti Griže v Spodnji Savinjski dolini je potekal tradicionalni novoletni lov, imenovan tudi županov lov dveh lovskih družin, ki delujeta na območju Občine Žalec.
Letos so bili organizatorji člani LD Gozdnik Griže, ki so za 17. novoletni lov izbrali revir na območju Homa, za odstrel pa divje prašiče ozimce in lisice.

Na dvorišču izletniške domačije Kotar pod Homom in Kamnikom se je v soboto, 6. januarja, zjutraj zbralo približno sedemdeset lovcev obeh družin in njihovih gostov. Postregli so jim z raznimi dobrotami, nato so prisluhnili glasbi Savinjskih rogistov in organizatorjem lova. Zbrane je nagovoril tudi župan Janko Kos in pohvalil delo obeh lovskih družin ter poudaril pomen delovanja lovcev pri ohranjanju narave in gospodarjenja z divjadjo. Izrazil pa je tudi veselje in zadovoljstvo, da se tradicija novoletnega lova nadaljuje. Peter Terglav iz Zavoda za gozdove Slovenije – OE Celje pa je povedal, da je bilo leto 2017 rekordno po drugi svetovni vojni po odstrelu divjih prašičev, ki povzročajo veliko škodo na kmetijskih in travnatih površinah. Na območju Savinjsko-kozjanske zveze LD Celje so jih ustrelili 772, kar je 196 več od rekordnega odstrela leta 2012.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.« 

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja