PREDSEDNIKA

Moški za Türka, ženske za Pahorja

Objavljeno 11. junij 2012 22.05 | Posodobljeno 11. junij 2012 22.05 | Piše: D. P.

Kandidat SDS zaseda šele 4. mesto.

Slovenija se spet deli – moški so za zdajšnjega predsednika, ženske pa za Pahorja.

LJUBLJANA – Jeseni bomo volili novega predsednika države. Če bi bile volitve že danes, bi največ glasov, tako pravi anketa Slovenski utrip (35,4 %), prejel Danilo Türk. Tik za njim bi se uvrstil Borut Pahor, ki bi zbral 29,7 %, tretje mesto pripada Zmagu Jelinčiču (11,9 %), Milanu Zveru pa 11,1.

Ženske in moški

Manj kot odstotek volivcev bi se odločilo za Marka Kožarja, le 1,6 % pa jih ne bi šlo na volitve. Türka bi volili predvsem moški, Boruta Pahorja pa ženske.

Opredelite se levo in desno

V javnomnenjski raziskavi ugotavljajo, da so anketiranci zelo enakomerno porazdeljeni med levo sredino (18,7 odstotka) in desno sredino (17,8 odstotka). V levo sredino se uvrščajo predvsem starejši, bolj izobraženi, tisti z višjimi dohodki in nasprotniki vlade. Delež narašča z velikostjo naselja. V desno sredino se uvrščajo predvsem tisti v srednjih letih, poklicno in srednje izobraženi, tisti z višjimi dohodki in podporniki zdajšnje vlade. Delež pada z velikostjo naselja.

Delež tistih, ki so se uvrstili v skrajno levico ali skrajno desnico, je v primerjavi z letom prej upadel.

Vladi večina nasprotuje

Zdajšnjo vlado podpira 31,7 odstotka vprašanih. Skoraj dve tretjini anketiranih ji nasprotuje, 5,1 odstotek pa se jih ni mogel odločiti. Glede na kraj bivanja jo najbolj podpirajo prebivalci manjših krajev, najmanj pa prebivalci mest. 

Deli s prijatelji