PO 12 LETIH

Morilec na žrtev 
prežal v zasedi

Objavljeno 23. januar 2011 20.16 | Posodobljeno 23. januar 2011 21.30 | Piše: Vojko Zakrajšek

V ponedeljek, 25. januarja 1999, je iz teme počilo šest strelov

Streli so zadoneli v trenutku, ko je Svetek prišel po pomije iz šolske kuhinje.
LJUBLJANA – Dvanajst let po umoru Franca Svetka iz Slap, ki so ga v Polju, na robu Ljubljane, pokosili streli iz zasede, zločinsko dejanje še vedno ni pojasnjeno. Čeprav naj bi šlo za družinski obračun, kakršne kriminalisti praviloma zelo hitro raziščejo, se je v primeru Svetek nekje zataknilo; dejstvo je le, da je Franca Svetka nekdo umoril. Z enim strelom v prsi in s petimi v hrbet. Res je tudi, da je policija pokazala na osumljenca in ga tudi ovadila, zato prizadeti upravičeno pričakujejo, da pristojni organi, torej tožilstvo in sodišče, končno dajo odgovor na dvanajst let staro vprašanje: naj končno odločijo o usodi kazenske ovadbe za umor ali pa naj nekdo javno prizna, da je primer Svetek končan: brez sojenja in brez krivca. Dogajanju ob rob lahko le zapišemo, da je povsem jasno, da Franc Svetek zagotovo ni ustrelil samega sebe – in to iz zasede.

Od umora je torej minilo dvanajst let, morilcu pa še vedno niso sodili. Kazenska ovadba zoper osumljenca je bila vložena že decembra 1999, preiskava je lahko stekla, vendar se zadeva do danes ni premaknila z mrtve točke. Kriminalisti so svoje opravili in pravzaprav ni jasno, kje se je zataknilo. Ovadeni osumljenec je na prostosti, prizadeti pa se sprašujejo, kaj vendar pomeni ta dolgotrajni postopek. Kot da je umor navaden prekršek, nekaj povsem vsakdanjega. Smrt 47-letnega kmeta iz Slap je pozabljena tudi v javnosti. Zdi se, da takšni umori nekako niso zanimivi, kajti po vsej verjetnosti je bilo krvavo dejanje posledica dolgoletnih sporov v družini. Nič pretresljivega, nič skrivnostnega, brez ozadja, kakršna krasijo mafijske umore.

Smrt pred šolo

Franc Svetek je z družino živel na domačiji v Slapah. Z ženo Marijo in dvema sinovoma se niso preveč razumeli, dolgo so se prepirali, dokler se zakonca nista razšla. Skupno življenje na kmetiji je bilo neznosno, ni manjkalo niti fizičnih obračunavanj, sinova pa sta bila ves čas na materini strani. Zaradi občutka ogroženosti se je gospodar nekoč celo začasno odselil od doma, ko so se razmere nekoliko umirile – vsaj tako je bil prepričan –, se je z novo življenjsko sopotnico vrnil v Slape in živel v hišici tik ob domačiji. Ko se je zgodil umor, je bila Svetkova hči stara komaj petnajst mesecev. Družini, ki sta živeli tako rekoč skupaj, se po ločitvi nikakor nista mogli dogovoriti glede razdelitve premoženja, zato so med srečanji sovražnih si družinskih članov nastajale napetosti; večkrat so komu popustile zavore in padali so udarci in hude grožnje.

V ponedeljek, 25. januarja 1999, se je Franc Svetek tako kot vsak večer z avtomobilom odpravil do bližnje osnovne šole v Polju, kjer je redno pobiral ostanke hrane (pomije) za prašiče. Motor avtomobila je bil v teku, sam se je pri zadnjih vratih odpravil po posode z ostanki hrane, tedaj pa so iz teme počili streli. Najprej eden, krogla ga je zadela v prsi, ko pa se je obrnil – mogoče je poskušal bežati – je počilo še petkrat. Ura je bila okoli pol devetih zvečer, ko je čistilka na tleh uzrla Franca. Pomislila je, da je le nezavesten, nato je hišnik obvestil policijo in kmalu je bilo jasno, da je možakarja nekdo ustrelil.

Storilec, kdor koli je bil, je vsekakor hladnokrvno in dobro pripravljen opravil svoje delo. Za seboj je počistil izdajalske sledove, saj policija ni našla tulcev izstreljenih nabojev, do danes pa niso odkrili niti morilskega orožja, najverjetneje je bila pištola.

Glede na okoliščine ni bilo težko ugotoviti, da je neznani storilec zelo dobro poznal pokojnikove navade, zato mu ni bilo težko načrtovati obračuna. Intenzivna preiskava je zelo hitro pokazala na možne osumljence; še isto noč so pridržali Svetkovo nekdanjo ženo in oba sinova. Razlog: zaradi nevarnosti uničenja sledov in preverjanja alibijev, so sporočili s Policijske uprave Ljubljana. Toda še pred iztekom 48-urnega policijskega pridržanja se je na prostosti znašla bivša žena, po izteku tega roka pa tudi oba sinova. V preiskavi se je očitno nekaj zalomilo, kajti trdnih dokazov niso imeli v rokah.


VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Za varstvo najel detektiva
Deli s prijatelji