BREZ NADZORA

Ministrstvo dvakrat naivno nasedlo ponarejeni diplomi

Objavljeno 07. marec 2012 08.10 | Posodobljeno 07. marec 2012 08.30 | Piše: Pia Jagodič

Delodajalec je sam s svojim odvetnikom ugotovil, da diploma ni pristna. Na ministrstvu so nasedli kar dvakrat.

Več kot 500 študentom so neupravičeno podelili diplome (slika je simbolična).

LJUBLJANA – Ministrstvo za Visoko šolstvo znanost in tehnologijo je novembra leta 2008 nostrificiralo diplomo iz Beograda. Podatke je preveril beograjski odvetnik, ki je ugotovil, da A. B., ki je zaprosil za nostrifikacijo, ni nikoli diplomiral na omenjeni fakulteti niti je ni obiskoval. Ministrstvo je naivno nasedlo tudi na ponarejenemu dopisu, da so se na fakulteti zmotili, ustavili so celo postopek proti njemu.

Ministrstvo uvede postopek

A. B. je leta 2008 na ministrstvo vložil vlogo za nostrifikacijo diplomske naloge. V Sloveniji so mu na podlagi ponarejene diplome priznali naziv diplomirani ekonomist. Nostrifikacijo diplome, pod katero se je podpisal nekdanji minister Gregor Golobič, so potrdili, ne da bi preverili podatke na omenjeni fakulteti. Šele po opozorilu beograjskega odvetnika se je ministrstvo odločilo navezati stik z Ekonomsko fakulteto v Beogradu. Ugotovili so, da je A. B. brez diplome in da je ministrstvo enostavno zavedel. Ministrstvo je na podlagi ugotovitev proti A. B. podalo obvestilo o sumu storitve kaznivega dejanja.

Naivno nasedli novi poneverbi

A podlost, kot kaže, res ne pozna meja. Po pošti je pred nekaj dnevi ministrstvo od fakultete v Beogradu prejelo pismo, v katerem trdijo, da so se zmotili. Ministrstvo je še enkrat, spet ne da bi preverilo pristnost dopisa, nasedlo in ustavilo postopek zoper prosilca.

»Obveščamo vas, da je Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo prejelo dopis institucije Univerzitet u Beogradu, Ekonomski fakultet, v katerem nas obveščajo, da je prišlo do napake v njihovem sistemu evidentiranja in so nam tako podali napačne podatke. Navajajo, da je A. B. bil študent njihove institucije, da je diplomiral in prejel njihovo diplomo. Posredovali so tudi potrdilo o opravljenih izpitih,« so na ministrstvu zapisali v dopisu, ki so ga posredovali delodajalcu. Pod oba dopisa, ki ju je prejel delodajalec, se je podpisal Stojan Sorčan, generalni direktor direktorata za visoko šolstvo.

Delodajalec sam v akcijo

A odvetnik v Beogradu se ni dal in je ponovno preveril stanje. Ugotovitev: »Fakulteta ni nikoli poslala dopisa, da se je zmotila.« Ministrstvo je nasedlo tako ponarejeni diplomi kot tudi ponarejenemu dopisu. Zaposleni na ministrstvu pa v nobenem primeru stanja niso preverili na fakulteti. Ko pa je to delodajalec prek svojega odvetnika storil sam, so mu na vprašanje odgovorili v enem dnevu.
 

Deli s prijatelji