TRENJA

Ministrov mladi svetovalec kriv za incidenta?

Objavljeno 08. april 2014 12.19 | Posodobljeno 08. april 2014 12.19 | Piše: Aleksandar Lukić

Ženske naj bi bil poniževal in bil diskriminacijski. Škoberne ekscese zanika.

Jan Škoberne je predsednik podmladka SD Mladega foruma.

SAVUDRIJA – »Kar v pismu piše, ne drži. Vzeto je iz konteksta,« nam je dejal svetovalec ministra za izobraževanje, prvi mož Mladega foruma, podmladka Socialnih demokratov, in kandidat za državnega sekretarja Jan Škoberneimage. Pridobili smo namreč pismo predsednice mladih evropskih socialistov Ecosy (kasneje so se preimenovali v Yes), ki je bilo zaradi njegovega neprimernega vedenja (z dogodka so ga po zapisanem v pismu pospremili varnostniki) poslano vsem vodilnim v slovenski stranki SD, tudi evropskima poslankama.

Kaj se je zgodilo

V pismu, ki ga je podpisala predsednica Ecosyja Kaisa Penny, Škoberneta skupaj z Jernejem Štromajerjem, nekdanjim predsednikom Študentske ogranizacije v Ljubljani, in Davidom Delakordo obtožujejo več stvari. S Štromajerjem naj bi bil naredil poster, s katerim so na srečanje vabili heteroseksualne, pivo pijoče in mesojede moške. Tovrstna diskriminacija pa je v nasprotju s pravili Ecosyja, pišejo.

»Na tem kampu so bili dogodki, ki so bili izključno za določene skupine. Mi smo želeli opozoriti na to, ker smo socialni demokrati in vključujoča struktura, da ne more biti dogodkov, na katere so lahko vključeni samo nekateri, ampak morajo biti dogodki za vse. S politično provokacijo smo želeli pokazati, kako je to, če nekoga izključuješ. Se pravi, da ne more biti samo dogodkov, denimo samo za istospolno usmerjene, ampak da morajo biti dostopni tudi nam, vsem. Šlo je za politično provokacijo,« je poudaril Škoberne. Dodaja, da je šlo zgolj za vabilo na pivo in – kar je najpomembnejše – za akcijo za enakost in ne proti njej. Namen zadeve je bil grobo vzet iz konteksta in pač zlorabljen.« 

Balkanska sočna žaljivka

Na razgovoru s predsednico Pennyjevo, ko so Škobernetu pojasnjevali, da tako obnašanje ni v skladu z njihovimi pravili, ji je, tako je vsaj zapisano v pismu, v obraz navrgel vulgarno žaljivko. To je kasneje sicer zanikal.

Sicer pa v pismu navajajo, da ta incident iz avgusta 2012 ni edini incident, v katerega je bil vpleten Škoberne. Po njihovem pisanju je novembra 2010 v Velenju za tujo državljanko uporabil žaljivko in vanjo zlil pijačo. Tudi takrat so ga naprosili, naj zapusti kraj dogodka.

Fajonova: Nesporazum smo rešili

Evroposlanka Tanja Fajon (SD), ki se bori proti vsem oblikam rasizma, seksizma, homofobije, transfobije in nestrpnosti, je z vsebino pisma seznanjena: »Organi Socialnih demokratov smo ga obravnavali pred letom in pol. Nesporazum smo razčistili. Mladi forum in mladi evropski socialisti (Yes, bivši Ecosy) zgledno sodelujejo naprej.«

Deli s prijatelji