SRAMOTNI DODATKI

Minister je denar našel, ministrica pa še ne

Objavljeno 21. januar 2016 17.39 | Posodobljeno 21. januar 2016 17.39 | Piše: STA, T. L.

Neto znesek 23.312,92 evra je Mramor nakazal na račun ekonomske fakultete. Ministrica za izobraževanje pa je doslej vrnila le 3150 evrov.

Fotografija je simbolična.

LJUBLJANA – Minister za finance Dušan Mramor je na skupni seji odbora za izobraževanje in komisije za nadzor javnih financ povedal, da je vrnil ves dodatek za stalno pripravljenost, ki ga je prejel kot dekan ekonomske fakultete. Dejal je, da je izplačevanje dodatka odobril v dobri veri, da je zakonito, in se še enkrat opravičil vsem, ki jih je s tem prizadel. Očitno je minister našel denar, čeprav je še pred dnevi dejal, da bo s svojo ministrsko plačo lahko dobre tri tisočake (kolikor jih je sprva želel vrniti fakulteti) odplačeval v šestih mesečnih obrokih ...

Kot so pojasnili na ministrstvu za finance, je Mramor ekonomski fakulteti danes nakazal ves neto znesek 23.312,92 evra.

Že pred tem je tudi ministrica za izobraževanje Maja Makovec Brenčič napovedala, da bo tudi sama v celoti vrnila sredstva, ki jih je kot univerzitetna profesorica prejela zaradi dodatka za stalno pripravljenost. Kot je dejala novinarjem v DZ, je doslej že vrnila 3150 evrov, namerava pa vrniti še približno 14.000 evrov.

Odbor za izobraževanje, znanost, šport in mladino ter komisija za nadzor javnih financ namreč danes na zahtevo SDS razpravljata o dodatkih za stalno pripravljenost, ki so ga v zadnjih letih izplačevale nekatere fakultete ljubljanske univerze.

Mramor se je seje udeležil le za pol ure, po nekaj povedanih stavkih pa jo je zapustil, ker da se mora udeležiti seje vlade. Proti temu so nastopili v ZL in SDS ter Alenka Bratušek (poslanska skupina nepovezanih poslancev), ki so menili, da bi minister moral biti navzoč na seji, zlasti ker je dodatek prejemal tudi sam, na podlagi njegove odločitve pa ga je izplačevala tudi ekonomska fakulteta, ki jo je vodil kot dekan. Bratuškova je dodatno opozorila, da so skupno nujno sejo že prestavili za en teden, in to ravno zaradi Mramorja.

Seja je bila zato prekinjena, da preverijo, ali lahko zagotovijo navzočnost Mramorja, po pol ure pa so jo nadaljevali brez njegove navzočnosti.

Deli s prijatelji