NA KOŽO

Milka in 2Cellos

Objavljeno 06. januar 2017 23.35 | Posodobljeno 06. januar 2017 23.36 | Piše: Bojan Budja

Vam je pritisk narasel? Ugriznite v tablico Tinine milke.

Dogodek današnjega dne je slovo Tine Maze. In to doma, na Pohorju, na Zlati lisici, neke vrste štajerski Planici. Obe sta slovenska simbola, veliko več kot zgolj smučarska. Ne bom papagajsko našteval, kaj vse je za našo smučarijo in Slovenijo naredila Tina, le to, da bo od njene prve zmage v svetovnem pokalu v avstrijskem Söldnu letos minilo poldrugo desetletje.

Bilo je v sezoni 2002/2003. Slovenci smo postajali na smučarijo jezni. Razvajene z dosežki Križaja, Petroviča, Strela, Franka, Svetove, Pretnarjeve, Hrovatove, Kunca, Koširja so nas začeli po levi in desni prehitevati celo Hrvati. In to tako in toliko, da bi bili v cilju pred našimi tudi, ako bi mi po isti progi vozili smuk, oni pa slalom. Slavo, evforijo, beli glamur je zamenjala užaljenost. Neki Kostelići so nam, Slovencem, dokazali, da je mogoče zmagovati tako rekoč s špehom, čebulo in kruhom. Če je le volja fanatična, telo pa jekleno. Pa se je na srečo pojavila Tina. Sprva plahoma, potem veličastno, za zgodovino. Slovenski ponos je bil rešen, z njim tudi podalpska čast, spet smo postali smučarski narod. In kar je najpomembneje za stanje slovenskega duha: spet smo postali boljši od naših južnih sosedov. Kar smo še danes. Tina, hvala ti tudi za to! In kajpak za milko, ki smo jo s teboj grizljali. Ter nepreklicno spoznali, da čokolada čisto zares pomirja. Seveda le ona, ki jo delajo iz mleka vijoličnih krav.

Vam je pritisk narasel? Ugriznite v tablico Tinine milke.

Koliko šteje slovensko-hrvaško rivalstvo v boju za čast in ponos, smo dodatno spoznali še te dni. En dogodek, dve interpretaciji. Slovenski mediji so predvčerajšnjim zapisali, kako je vabilo na slovesnost ob skorajšnji inavguraciji novoizvoljenega ameriškega predsednika Donalda Trumpa prejel zgolj en Slovenec. Pa še ta da ga je prijazno zavrnil. Da gre za Mariborčana Luko Šulića, ki s Puljčanom Stjepanom Hauserjem tvori znameniti 2Cellos. In Hrvati? Njih časopisje je mirno objavilo, kako je Trump na svojo inavguracijo kot edine iz lepe njihove ter množice okoliških držav povabil le najbolj znana hrvaška čelista. Da gre za slovensko-hrvaški duet, niti besede.

Vam je pritisk narasel? Ugriznite v tablico Tinine milke.

Deli s prijatelji