ŠE VEDNO SKRIVNOST

Milijon za podatke o morilcih Nike Bohinc

Objavljeno 30. avgust 2011 13.00 | Posodobljeno 30. avgust 2011 13.00 | Piše: Bostjan Celec

Umor novinarke in njenega partnerja na Filipinih še ni raziskan

Nika Bohinc je bila tragična žrtev ropa

MANILA – V četrtek bosta minili dve leti od nezaslišanega zločina v filipinskem Quezon Cityju, a še ni znano, zakaj se je moralo zgoditi, kdo so zločinci in kako napreduje preiskava. Kdo je 1. septembra 2009 umoril 29-letno slovensko novinarko in filmsko kritičarko Niko Bohinc ter njenega leto dni mlajšega partnerja Alexisa Tioseca, znanega filmskega kritika filipinsko-kanadskega rodu?

Za koristne informacije

Kar nekaj možnih osumljencev so že omenjali v filipinski javnosti, toda tamkajšnja policija še vedno ni prijela grešnikov, je konec prejšnjega tedna potrdil Alexisov sorodnik Nathan Tioseco. »Dve leti sta torej mimo, a se je preiskava komaj kaj premaknila. Nihče ne ve, kje so hišna pomočnica in morilci,« je potožil Nathan, nato pa javnosti sporočil, da so Alexisovi in Nikini sorodniki ter prijatelji razpisali nagrado za koristne informacije, ki bi privedle do storilcev.

 

VEČ V TISKANI IZDAJI SLOVENSKIH NOVIC: Kdor ve, kje je 47-letna Criselda Gesman Dayag in preostali osumljenci, bo nagrajen z milijonom filipinskih pesov

Kakšna bo kazen?

Po naših podatkih je na Filipinih za tako okrutna kazniva dejanja, kot je dvojni umor, še vedno uzakonjena smrtna kazen. Do leta 1993 so obsojence na smrt posedali na električni stol, odtlej pa uporabljali smrtonosno injekcijo. Toda smrtne kazni Filipinci v praksi ne izvajajo od leta 2006, ko je na smrt v imenu ljudstva čakalo 1230 obsojencev in se je tedanja predsednica države Gloria Macapagal-Arroyo uklonila zahtevam mednarodnih organizacij za človekove pravice in zamrznila izvajanje smrtnih obsodb.

Deli s prijatelji