DRUŽINA V STRAHU

Medved po 100 letih nad Zagorjem ob Savi

Objavljeno 14. november 2017 13.12 | Posodobljeno 14. november 2017 13.12 | Piše: Jaroslav Jankovič

Bregarjevim je v Praprečah kosmatinec pomalical dan starega telička. Najverjetneje je ista zver že septembra preganjala gobarja.

Kmetijska pospeševalka Tea Rozina in Marija Bregar, ki ji je medved na paši snedel dan starega telička. Foto: Jaroslav Jankovič

ZAGORJE – Bregarjevi v Praprečah, slabe štiri kilometre nad Zagorjem ob Savi, kmetujejo že od leta 1680. »Da, hiša še stoji, jaz sem kot otrok tudi živela v njej, in odločamo se, da jo bomo obnovili,« je odločna gospodarica Marija Bregar, ki skupaj s sinom Denisom in njegovo izvoljenko Katarino ter hčerama Katjo in Tamaro kmetuje na 40 hektarov velikem posestvu. Na pašniku nad hlevom pri stari hiši so poležavale krave, ki v jesenskem hladu že pridobivajo rdečkastorjavo zimsko dlako. Čeprav je kmetijstvo v Sloveniji v veliki krizi, v povprečju ugasnejo tri kmetije na dan, je Bregarjeva odločna, da bo nadaljevala: »Nič, še naprej bomo pavri, kmetje, to znamo,« nam je povedala po zasavsko.

Odvlekel ga je od črede

Toda ta pravljični mir na pašnikih Bregarjeve ekološke kmetije pod starimi sadovnjaki je minuli teden nekdo hudo vznemiril. »Okoli pol desetih dopoldne sem šel kot običajno na pašnik pogledat, ali je s kravami vse v redu, ko sredi pašnika zagledam raztrgano tele,« nam je povedal Denis Bregar, ki del dohodka na kmetiji ustvari še z dopolnilno dejavnostjo – žago in sečnjo lesa.

»Kaj hitro nama je bilo jasno, da je napadel medved. Tele je imelo zlomljeno hrbtenico, kar je tipično za kosmatinca, ki svoj plen najprej udari.«

»Bilo je en dan staro tele. Druge krave so bile v ogradi, telička pa sem našel malo stran. Očitno ga je plenilec odvlekel od črede.«

Okoli teleta je bilo vse potacano, Denis je opazil sledi: »Toda bilo je deževno jutro in sledi je spralo.« Več kot očitno pa je bilo, da gre za velikega plenilca. Poklical je lovskega inšpektorja Andreja Kovača in skupaj sta pregledala do kosti obrano truplo teleta ter preučila sledi. »Kaj hitro nama je bilo jasno, da je napadel medved. Tele je imelo zlomljeno hrbtenico, kar je tipično za kosmatinca, ki svoj plen najprej udari. Požrl je tudi drobovje, česar denimo psi ne naredijo, ampak ga raznosijo naokoli.«

Tele je komaj začelo živeti, pa je moralo v krempljih kosmatinca umreti.

Bregarjevi zdaj pasejo 40 krav, imeli so jih še nekaj več, a so morali zaradi letošnje suše, ki je vzela vsaj tretjino krme, drugod po Sloveniji pa še več, nekaj živali odprodati. Napad v noči na ponedeljek je stvari v Praprečah in širše v občini Zagorje ob Savi obrnil na glavo.

Znižujejo subvencije

Kot nam je povedala kmetijska pospeševalka Teja Rozina, v občini Zagorje ob Savi deluje 620 kmetij, vse so na območju omejenih dejavnikov kmetovanja (OMD). »Poenostavljeno povedano je morda tretjina gričevnato hribskih, druge pa so strme gorske kmetije.« Živino redijo na kar 420 kmetijah, kar je presenetljivo veliko. »V zadnjem času opuščajo prirejo mleka in razvila se je pašna reja dojilj.« Skupaj v občini je še vedno 5000 glav goveje živine ter 1700 ovac in koz.

»Toda prav zdaj, ko smo se kmetje prilagodili, nam je država na drugi strani znižala subvencije, vzela dodatek za krave dojilje in za kar polovico zmanjšala ekološke subvencije,« je pokomentirala Marija Bregar.

In prav zdaj, ko se po dolgih letih na prelazu Slačnik, koder je včasih vodila glavna pot iz Zagorja ob Savi do Trbovelj, spet pasejo krave, je po stoletju prihlačal medved in zaklal prvo tele. Marija nam je potrdila, da niti najstarejši domačini ne pomnijo, da bi se tod okoli klatil medved. V noči na ponedeljek je napadel kakih 70 metrov stran od stanovanjskih hiš. »Pred dnevi smo v Lovski družini Zagorje ob Savi, katere član sem, dobili razglas, da po teh naših hribih hodi medved,« nam je povedal Denis. »Nismo se vznemirjali, saj smo mislili, da je višje v hribih,« doda Marija. Čez nekaj dni je prihlačal na njihov pašnik in vzel svoj delež.

Sledil mu je

Sicer se je že dlje naokoli po vasi govorilo, da je medved blizu. A dokler se ne pojavi na dvorišču, se nevarnosti človek niti ne zaveda. Pred časom je Bregarjev sosed na dvorišču opazil nenavaden iztrebek, ki ni pripadal kravi. Analiza je pokazala, da je na sosedovem dvorišču ponoči tacal medved. A videl ga ni nihče. Denis nam je še namignil, da je lokalni gobar sredi septembra v gozdu srečal medveda in da mu je ta nekaj časa celo sledil.

Tako je medved Bregarjevim odnesel 500 evrov. A to kmetje preživijo, problem je v tem, da od minulega ponedeljka v Praprečah nikoli več ne bo tako, kot je bilo. Medved je prišel preblizu naselja. Zdaj se prebivalci sprašujejo, kdaj bo na njihovo dvorišče izza vogala prihlačal kosmatinec in prevrnil kanto, snedel kakšno ovco, še enega teleta, bog ne daj, da se še sami srečajo z njim iz oči v oči. 

Novembra je že udaril

Na začetku meseca je medved že napadel in na pašniku požrl prav tako dan starega telička v kraju Rovišče pod Zasavsko Sveto goro. Zadevo so prijavili zavodu za gozdove.

 

Deli s prijatelji