PAŠA ZA OČI

Med čipke vtkali cvetje

Objavljeno 01. julij 2017 13.45 | Posodobljeno 01. julij 2017 13.45 | Piše: Primož Hieng

Poleg cvetličnih kompozicij so na ogled postavili sanjske obleke in šopke.

Okrašeni vhod v Antonijev rov. Foto: Primož Hieng

IDRIJA – Na nedavnem 36. festivalu idrijskih čipk niso blesteli le klekljarice in redki moški predstavniki, ki vešče prepletajo kleklje in niti, temveč so na svoj račun prišli tudi številni floristi. Organizatorji so se letos odločili, da bodo tradicionalni dogodek popestrili s cvetjem. Tako so z dr. Sabino Šegula (Floweracademy.si) povabili floriste iz devetih držav (Nizozemska, Belgija, Francija, Hrvaška, Srbija, Italija, Ukrajina, Združeno kraljestvo, Slovenija), ki so svoje kreacije ustvarili po središču Idrije. »Pomembne mestne točke, kot so čipkarska šola, grad Gewerkenegg, občinska hiša, mostički, ki vodijo na Ahacijev trg in okolico, so zasedli priznani cvetličarji,« je povedala mednarodno priznana floristka dr. Sabina Šegula, vedno polna novih in svežih idej, ko gre za cvetje in rastlinje ter cvetlične aranžmaje. »Poleg cvetličnih kompozicij so ustvarili še čudovite sanjske cvetlične obleke in šopke za popestritev modne revije oblek, stkanih v sožitju idrijske čipke. Cvetje in čipka, to je bila torej zmagovalna kombinacija, ki je prijetno presenetila vse obiskovalce idrijskega festivala čipk. Te so nežne, kot je bilo nežno cvetje, ki so ga pri ustvarjanju uporabili priznani cvetličarji.«

 

Cvetje in čipka je bila zmagovalna kombinacija, ki je prijetno presenetila vse obiskovalce idrijskega festivala čipk.

Grajski vrt zažarel

Ustvarjali niso le v središču Idrije, temveč so se podali tudi na grad, dodaja Šegulova: »Veličina grajskega vrta je zažarela z nepozabno dekoracijo slovenskih orhidej podjetja Ocean Orchids, ki sta jo ustvarila nizozemska floristična mojstra Eric Pannenborg in Han Meerhoff. Prefinjene orhideje Phalaenopsis so se zlile v prekrasno cvetlično sliko. Francoz je poskrbel za cvetoči pozdrav pri vhodu v Antonijev rov, mostički, ki vodijo na Trg sv. Ahacija, so bili v domeni Srbov Zorice Ivić Radjenović, Dragana Filipovića in Aleksandre Stojanović ter Angležinj Catherine Browne in Tunazzine Hussain. Vsak obiskovalec turistično informacijskega centra se je lahko sprehodil skozi cvetlični obok, ki sta ga ustvarila belgijska florista Marleen Verschueren in Marc Van Parijs. Županovo okno sta z izvirno dekoracijo, ki imitira čipko, ustvarila Italijana Gianni Chiara in Pasquale D'agostino. Hrvaški floristki Blanka Pazman in Marija Oštirijaš sta v cvetje odeli velik klekelj, ki so ga postavili pred vhod v gostilno Pri Škafarju, kjer so lahko floristi okusili tortico rezi s sladkorno čipko. Znanje izdelovanja idrijske čipke se prenaša iz roda v rod in čipkarska šola je temelj te pomembne tradicije. Vhod v to znanja polno stavbo sta okrasili ukrajinski floristki Dasha Pinalova in Lena Dikalova.« Tako je po prvem delovnem dnevu Idrija dobila prekrasne cvetlične dodatke, ki so več kot presenetili sobotne in nedeljske obiskovalce mesta živega srebra, žlikrofov in čipk. V soboto so floristi na Mestnem trgu izdelovali cvetlične obleke in šopke za popestritev modne revije.

 

36 festival idrijskih čipk so obogatili floristi.

 

 

Cvetlična vlečka

»Floristi so svoje kreacije predstavili na modni reviji in z izvirnostjo presenetili vse,« je povedala dr. Sabina Šegula. »Sožitje čipke in cvetja je oživelo. Videli smo obleke različnih dizajnov, tako po obliki kot po uporabi cvetja. Pri izdelovanju cvetličnih oblek so floristi uporabljali posebno lepilo za sveže cvetje, ki ga je prispevalo podjetje Smithers OASIS, in druge precizne tehnike, ki so potrebne za tako prestižne kreacije.« Nekaj posebnega je bila modna revija floristov, ki se je začela z obleko z orhidejami Vanda, končala pa se je z orhidejami falenopsis. Nizozemca sta v svetu orhidej ustvarila prekrasno cvetlično vlečko in skupaj s slovenskim timom (Rock Finale, Sonja Jenko) s cvetjem okrasila modela, par, ki je na koncu modne revije sklenil cvetlično pravljico.

Deli s prijatelji