PARCELA

Matoz o nekdanji Janševi parceli: Prihaja do napačnih informacij

Objavljeno 07. januar 2016 17.57 | Posodobljeno 07. januar 2016 17.57 | Piše: S. U.

Pravni zastopnik predsednika SDS je prepričan, da je kazenski postopek v primeru Trenta brez podlage.

Matoz in Janša.

LJUBLJANA – Pravni zastopnik predsednika SDS Janeza Janše odvetnik Franci Matoz je prepričan, da gre v kazenskem postopku v primeru Trenta kot v primeru Patria za vodenje kazenskega postopka brez podlage. V sredo so bila na dražbi prodana zemljišča v Trenti, nekdaj v lasti Janše, zaradi katerih je bila zoper njega uvedena sodna preiskava. Matoz je prav tako prepričan, da pri poročanju o postopku zoper obtoženega Janše v zvezi s prodajo posestva v Trenti in o domnevni vrednosti tega posestva prihaja do napačnega oz. nepopolnega informiranja javnosti, zato je dolžan javnosti pojasniti nekatera dejstva.

Opozarja, da Breda Zorko ni izdelala izvedeniškega mnenja in ni nastopala kot sodna izvedenka, ampak je izdelala cenitev zemljišča v stečajnem postopku, njena cenitev pa ni bila upoštevana: »Od sodišča je bil imenovan sodni izvedenec Franc Nahtigal, ki je vrednost posestva ocenil na 110.000 evrov, in to je edino izvedeniško mnenje sodnega izvedenca, ki je bilo pridobljeno v tem postopku! Od obrambe je bil angažiran cenilec nepremičnin, ki je vrednost posestva ocenil na 130.000 evrov.«

Zgodba sicer sega v marec 2005, ko je Imos za 56 milijonov tolarjev (236.100 evrov) Janši, ki je bil takrat predsednik vlade, prodal trisobno stanovanje. Pri tem naj bi bil Janša do dela kupnine prišel tako, da je podjetju Eurogradnje, ki ga je zastopal Gantar, prodal svoje parcele v Trenti.

Po pogodbi iz julija 2005 so bile parcele prodane za 31,4 milijona tolarjev (131.200 evrov), Eurogradnje pa so jih nato naprej prodale Imosu. Ta naj bi v tej verigi preplačal vrednost Janševih zemljišč in tako Janši omogočil za 100.000 evrov premoženjske koristi.

Po oceni tožilstva in Komisije za preprečevanje korupcije (KPK) so bile Janševe nepremičnine vredne precej manj od cene, po kateri jih je prodal.

Deli s prijatelji