MADE IN SLOVENIA

Made in Slovenia: robot vam speče palačinke

Objavljeno 22. marec 2012 15.15 | Posodobljeno 22. marec 2012 15.16 | Piše: R. S.

Pripraviti zna palačinke od začetka do konca, poskrbi, da se ne zapečejo preveč, na koncu pa jih celo namaže s čokoladnim prelivom.

»Palačinkomat« so mladi slovenski umi, študentje robotike na ljubljanski Fakulteti za elektrotehniko, krstili svoj ponos: robota, ki zna, kot pove že ime, peči palačinke. Gre za prvega pravega hišnega pomočnika s posebno afiniteto do palačink, katerega pamet je »Made in Slovenia«. 

Robotika živi tudi pri nas

V zadnjih letih je razvoj robotike tako napredoval, da si dela v velikih tovarnah brez industrijskih robotov sploh več ne predstavljamo. Vse, kar je včasih opravljal človek, dandanes zmore robot. Vendar večina novic o dosežkih robotske znanosti prihaja iz tujine, iz daljne Amerike ali Azije, zato smo toliko bolj ponosni, da imamo tudi Slovenci mlade, bistre strokovnjake, ki zmorejo in znajo držati korak z neprimerno bolje plačanimi in opremljenimi kolegi iz tujine.

Vabljeni k ogledu posnetka Palačinkomata v akciji. Video poiščite v galeriji.

Roke že ima, ostalega ne potrebuje

Palačinkomat sicer nima posebej dopadljive človeške oblike, ampak gre za nekakšno roko z dvoprstim prijemalom, s katero zna vlivati maso za palačinke in nato, ko je slastna palačinka pečena, čeznjo preliti čokoladni sladki greh. V drugi Palačinkomatovi roki se nahaja lopatica, s katero palačinko obrne med pečenjem in jo na koncu servira na krožniku. Robotova »duhovna mama«, soavtorica projekta Palačinkomat, Lea Renar, nam je sicer povedala, da so imeli sprva kar nekaj težav s čokoladnim prelivom. Palačinkomat so morali namreč naučiti, da je sladkega greha prelil ravno prav, saj je bil pogosto bolj gorenjske sorte (preveč varčen je bil z njim), občasno pa ga je premamila velikodušnost in je čez palačinko prelil skoraj polovico stekleničke. 

Bi si robota radi ogledali v živo?

Študentje vse zainteresirane vabijo na Dneve industrijske robotike, ki bodo prihodnji teden (od 26. do 30. marca) potekali v Ljubljani. Tam vam bo Palačinkomat v živo spekel in postregel palačinko.

Deli s prijatelji