NADZOR

Ljubljana z okolico: pazite, kje jeste, to so umazane restavracije!

Objavljeno 21. julij 2017 12.29 | Posodobljeno 21. julij 2017 16.58 | Piše: Ma. M.

Inšpekcijski nadzor je pokazal, katere slovenske gostilne ne skrbijo za higieno, kakor bi morale.

Razočaranje na Dunaju.

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin (UVHVVR) prek inšpektorjev izvaja nadzor nad ponudniki hrane, ki morajo upoštevati higienske standarde. Nadzor iz leta 2016 kaže, da nekateri še vedno ne skrbijo za čiste pulte, da so tla umazana, da je pajčevina v kuhinji, problematičen je rok trajanja izdelkov, sledenje porekla živil itd.

V Ljubljani in okolici so tako najhujši ukrep – prepoved obratovanja – izdali kar nekaj gostinskim obratom, manjšim in večjim. Tako so prepoved z odločbo prejele: ljubljanske in okoliške gostilne, zoper katere je uprava sprejela različne ukrepe dokler ne odpravijo nepravilnosti: 

  • picerija Foculus,
  • gostilnica Tramvaj,
  • ponudnik hitre prehrane Kebabči na Čopovi,
  • gostilna Pri babici,
  • okrepčevalnica V&M,
  • okrepčevalnica Rudi,
  • slaščičarna Kava Bar,
  • okrepčevalnica Stara pumpa,
  • gostilna Črnuški dvor,
  • gostilnica Pri mostu,
  • gostilna in picerija Mars na Igu,
  • kavarna Studenec,
  • gostilna Šerek v Višnji Gori.
  • picerija Žar v Medvodah in
  • penzion Na klancu v Medvodah,
  • v Kamniku kitajska restavracija Hong Kong.

37 gostiln zaprli

Inšpektorji UVHVVR so pregledali na stotine gostinskih lokalov; kar 325 so izdali odločbe zaradi neprimerne higiene in skladiščenja hrane. Od tega je moralo 37 restavracij zapreti svoja vrata – dokler niso ali ne bodo odpravile nepravilnosti.

Objavili bomo še sezname restavracij v drugih slovenskih krajih, ki jim je inšpekcija odredila prepoved.

Po objavljenem so se na naše uredništvo obrnili s Pizzerije FoculuS, kjer so v povezavi z odločbo uprave podali naslednje pojasnilo (nelektorirano):

»Pizzeria FoculuS v vseh letih obratovanja, od leta 1996, v delovnem času (med 11. in 24. uro) zaradi kakršnekoli prepovedi nikoli ni bila zaprta. Dne 7.4.2016 je bil opravljen Inšpekcijski nadzor, vendar izven delovnega časa, tj. pred 11:00 uro zjutraj, v okviru katerega je bila izdana odločba številka U06106-1974/2015. Prepoved obratovanja po tej odločbi je trajala manj kot 10 minut, saj smo že v tem času odpravili edino ugotovljeno nepravilnost, ki je bila vzrok za prepoved, to je da morajo imeti zaposleni sanitarne prostore, ki so ločeni od tistih za obiskovalce. Ker so bili sanitarni prostori za zaposlene v času obiska inšpekcije dejansko v fazi prenove in niso bili v uporabi (prenova se je izvajala 2 dni izven delovnega časa), smo jim nemudoma zagotovili nadomestne sanitarije, s čimer je bila prepoved odpravljena, še preden smo tistega dne začeli z obratovanjem. Z načinom odprave se je strinjala tudi inšpektorica, saj nam nadaljnje poslovanje nikoli (do danes) ni bilo prepovedano. Samo zaradi tega, ker smo v kritičnem času izvajali gradbena dela in so zaposleni uporabljali nadomestne sanitarije, ne morete zaključiti, da je naša pizzerija umazana restavracija«.

Zapisali so še, da je bila nepravilnost odpravljena v desetih minutah in ni bila nikoli zaprta, nepravilnost pa se je nanašala izključno na uporabo ločenih sanitarij s strani zaposlenih ne pa na umazane pulte in tla, pajčevine v kuhinji, rok trajanja izdelkov ipd. 


 

Deli s prijatelji