OGLASNO SPOROČILO

Letos sejemo slovenske avtohtone vrtnine

Objavljeno 03. marec 2017 16.00 | Posodobljeno 28. februar 2017 16.16 | Piše: B. K.

Lokalno pridelana hrana ima številne prednosti pred tisto, ki prevozi več tisoč kilometrov do našega krožnika. Lokalna hrana je okusnejša, kakovostnejša in bolj zdrava, njen nakup pa spodbuja domačega kmeta. Brez dvoma pa je najboljša tista hrana, ki jo pridelamo sami, na lastnem vrtu. Zgodba domačega pridelka pa se vedno začne s skrbno izbranim semenom.

Naši predniki so vedeli, da morajo za zdrav in okusen pridelek izbrati seme, ki so ga vzgojili na svojem vrtu. Najpogosteje so bile to avtohtone slovenske sorte, ki so pomemben del naše kulturne dediščine in biotske raznolikosti. Na žalost te danes zaradi intenzivne pridelave počasi izginjajo, zato je toliko pomembneje, da jih še naprej sejemo in sadimo ter tako ohranjamo znanje in dediščino naših prednikov.

imageLetos posejmo in posadimo avtohtone sorte vrtnin ter ohranimo našo neprecenljivo kulturno dediščino

Avtohtone in udomačene

Stroka naše stare sorte zelenjave razvršča v dve skupini: avtohtone domače sorte in udomačene sorte. Avtohtone so tiste, ki so nastale iz avtohtonega izvornega semena, niso bile načrtno žlahtnjene ter se pridelujejo, vzdržujejo in razmnožujejo v Sloveniji. Udomačene ali tradicionalne sorte pa so sicer tujega porekla, vendar se jih že več desetletij prideluje v Sloveniji in so prilagojene na naše pridelovalne razmere.

Tako med avtohtone slovenske sorte sodijo solate ljubljanska ledenka, posavka, leda, bistra in vegorka, poznana sta motovilca sorte ljubljanski in žličar, fižoli jeruzalemski, klemen, ptujski maslenec, češnjevec, zorin, čebuli belokranjka in ptujska rdeča, pa ljubljansko rumeno korenje in rumena maslena koleraba, ljubljansko zelje in številne druge.

Med udomačenimi sortami pa so priljubljeni predvsem paradižniki in paprike, kot sta botinska rumena in sivrija, solata dalmatinska ledenka, ki so prav tako dobro prilagojene na naše pridelovalne razmere.

imageAvtohtone sorte predstavljajo našo neprecenljivo kulturno dediščino

Vloga in pomen avtohtonih sort

Pomen avtohtonih sort je večplasten. Najprej predstavljajo našo neprecenljivo kulturno dediščino. Najbolj so prilagojene na naše podnebne razmere in zemljo, njihov okus pa nam je domač. Ne nazadnje pa so tudi pomemben temelj prehranske samopreskrbe in z njimi ohranjamo biološko pestrost.

imageAvtohtone domače in udomačene sorte vrtnin so prilagojene na naše podnebne razmere in imajo nam tako domač okus

Avtohtone sorte vrtnin SPAR Kot nekoč
 
Prizadevanjem za ohranitev naših dragocenih sort zelenjave se je zdaj pridružil tudi SPAR z novo blagovno znamko SPAR Kot nekoč. V sodelovanju s Semenarno Ljubljana so pripravili pester izbor kakovostnih semen priljubljenih avtohtonih domačih in udomačenih sort solate, motovilca, fižola, korenja, paradižnika, kolerabe, čebule in repe ter semenski krompir Kresnik in čebulček, na voljo sta obe najbolj priljubljeni slovenski sorti: ptujska rdeča čebula in belokranjka. Zagotovite si semena ter letos posejte in posadite avtohtone slovenske sorte, ki so jih cenili in z ljubeznijo gojili že naši predniki.

 

Deli s prijatelji