GRADBINEC

Kraški zidar v stečajnem postopku

Objavljeno 14. avgust 2012 11.57 | Posodobljeno 14. avgust 2012 11.58 | Piše: P. J., STA

Upniki lahko terjatve prijavijo do 14. novembra.

Kraški zidar je v stečajnem postopku.

KOPER, SEŽANA – Okrožno sodišče v Kopru je danes ustavilo postopek prisilne poravnave družbe Kraški zidar in začelo stečajni postopek. Stečajna upraviteljica je dosedanja upraviteljica v prisilni poravnavi Simona Goriup. Upniki lahko terjatve prijavijo do 14. novembra.

Sodišče ustavilo postopek prisilne poravnave

Kot je sodišče danes objavilo na spletni strani Agencije RS za javnopravne evidence in storitve (Ajpes), je družba 10. avgusta umaknila predlog za začetek postopka prisilne poravnave, zato je sodišče postopek prisilne poravnave ustavilo in začelo stečajni postopek. Upniki lahko svoje terjatve ter ločitvene in izločitvene pravice v stečajnem postopku prijavijo v treh mesecih, zadnji dan je 14. november. Upnikom, ki so svoje terjatve že pravočasno prijavili v postopku prisilne poravnave, terjatev v stečajnem postopku ni treba znova prijavljati.

Stavka danes prekinjena

Kot je v ponedeljek povedal direktor družbe Radoš Lipanje, so bili pogovori z bankami glede reprograma posojil, novih garancij in obratnega kapitala neuspešni, zato je umaknil predlog za začetek prisilne poravnave. Okoli 300 zaposlenih, ki so v ponedeljek najprej začeli stavkati, nato pa so stavko zamrznili, ko so jih seznanili, da bo šla družba v stečaj, je od danes doma na čakanju na delo s 100-odstotnim nadomestilom.

Na sežanski občini so v ponedeljek, ko je postalo jasno, da bo družba končala v stečaju, izrazili zaskrbljenost zaradi izgube delovnih mest. Kot so dejali, se zavedajo resnosti stanja in mogočih posledic ob povečanju nezaposlenosti v občini.

Deli s prijatelji