NA KOŽO

Kontroverzna razsodba

Objavljeno: 21.01.2018 22:35Posodobljeno: 21.01.2018 22:36

Moralni hazard se pri nas splača.

Ljubljansko višje sodišče je pred dnevi ugodilo zahtevku za ničnost posojilne pogodbe v frankih. To pomeni, da banka, ki je odobravala kredite na podlagi švicarskih frankov, ni upravičena do nobenih obresti, posojilojemalcem pa bo morala vrniti tudi morebitna »preplačana« posojila.

Sodišče je tako s to sodbo banki naložilo izbris hipoteke in vračilo razlike iz naslova kredita. To je prva pravnomočna odločitev o ničnosti posojilne pogodbe v frankih. Razsodba višjega sodišča je izrazito kontroverzna, saj sproža dilemo, ali gre za pravično sodbo ali še za eno v vrsti kozlovskih sodb slovenskih sodišč. Po eni strani v Združenju Frank upravičeno slavijo, saj je višje sodišče v bistvu s tem za nazaj spremenilo kredit, ki so ga najemojemalci najeli pri banki v švicarskih frankih, v brezobrestni kredit. Razlog za tako radikalno sodbo naj bi bil, da banka ni opravila svoje pojasnjevalne dolžnosti. Po drugi strani pa je seveda ta sodba lahko zelo problematična z vidika vseh tistih posameznikov, ki so se pri bankah zadolževali v evrih in zaradi tega tudi plačevali višje obrestne mere.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Osrednje novice

Pod vplivom stavk ...

Eni začnejo, drugi nadaljujejo ...

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja