NA KOŽO

Kontroverzna razsodba

Objavljeno: 21.01.2018 22:35Posodobljeno: 21.01.2018 22:36

Moralni hazard se pri nas splača.

Ljubljansko višje sodišče je pred dnevi ugodilo zahtevku za ničnost posojilne pogodbe v frankih. To pomeni, da banka, ki je odobravala kredite na podlagi švicarskih frankov, ni upravičena do nobenih obresti, posojilojemalcem pa bo morala vrniti tudi morebitna »preplačana« posojila.

Sodišče je tako s to sodbo banki naložilo izbris hipoteke in vračilo razlike iz naslova kredita. To je prva pravnomočna odločitev o ničnosti posojilne pogodbe v frankih. Razsodba višjega sodišča je izrazito kontroverzna, saj sproža dilemo, ali gre za pravično sodbo ali še za eno v vrsti kozlovskih sodb slovenskih sodišč. Po eni strani v Združenju Frank upravičeno slavijo, saj je višje sodišče v bistvu s tem za nazaj spremenilo kredit, ki so ga najemojemalci najeli pri banki v švicarskih frankih, v brezobrestni kredit. Razlog za tako radikalno sodbo naj bi bil, da banka ni opravila svoje pojasnjevalne dolžnosti. Po drugi strani pa je seveda ta sodba lahko zelo problematična z vidika vseh tistih posameznikov, ki so se pri bankah zadolževali v evrih in zaradi tega tudi plačevali višje obrestne mere.

»Celoten članek je na voljo našim naročnikom. Vabimo vas, da to postanete: v sledeči tabeli si izberite digitalni paket po vaši meri.«

Želite brati več?
Cenik
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
NAROČI
* Naročnina po preteku prvega meseca naročnine se obračuna po veljavnem ceniku Dela d.o.o.

Komentiraj članek

Pred komentiranjem se prosim prijavite. Še nimate uporabniškega računa? Registrirajte se!

Pogoji komentiranja