ŠE EN MINISTER?

Koalicija o Mramorju: Enaki vatli za vse

Objavljeno 10. marec 2015 17.30 | Posodobljeno 10. marec 2015 17.30 | Piše: STA, P. Pa.

V koaliciji pričakujejo, da bo imel predsednik vlade enake vatle tudi za ministra Mramorja.

Dušan Mramor prevzema vajeti gospodarskega ministrstva.

LJUBLJANA – Premier Miro Cerar pravi, da z okoliščinami glede prejemanja honorarjev, zaradi katerih se je pod drobnogledom znašel tudi finančni minister Dušan Mramor, še ni seznanjen. V koaliciji pa čakajo Mramorjeva pojasnila. Če se izkaže, da je šlo za podobno zadevo kot pri ministrici v odstopu Stanki Setnikar Cankar, od Cerarja pričakujejo enake vatle.

Pri Mramorju enako kot pri Setnikar Cankarjevi?

Predsednik vlade Miro Cerar je na Bledu ob robu konference Zlati kamen novinarjem pojasnil, da z Mramorjem še nista imela časa govoriti. Je pa zagotovil, da se bo z okoliščinami seznanil.

V koaliciji sicer še odmevajo razkritja velikih honorarnih zaslužkov v javnem sektorju, ki so začela redčiti vladne vrste. Potem ko je zaradi očitkov glede honorarnih zaslužkov tudi v času, ko je vodila fakulteto za upravo, Cerar sprejel ponujeni odstop ministrice za izobraževanje, znanost in šport Setnikar Cankarjeve, se očitkom težko izognejo še nekateri drugi vladni člani.

Poslanec SMC Marko Ferluga meni, da gre za zelo zanimivo vprašanje, ki ga je treba dobro premisliti. Očitkom se sicer po njegovih besedah ne bodo mogli izogniti. V izjavi novinarjem v DZ je zatrdil, da Mramorju zaupa. Če pa se izkaže, da je pri njegovih zaslužkih šlo za podobne zadeve, tudi Ferluga meni, da bi moral predsednik vlade verjetno ravnati enako kot pri Setnikar Cankarjevi. Sicer pa je to vprašanje za Cerarja, še pravi poslanec SMC.

Enake vatle za vse?

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han verjame, da se bosta Cerar in Mramor glede na poročanje medijev o honorarjih pogovorila in da bo imel Cerar enake vatle za vse. Han sicer ne ve, kaj se Mramorju očita, verjetno pa sta po njegovih besedah s Setnikar Cankarjevo v podobnem položaju. Več bodo v poslanski skupini lahko glede tega povedali tedaj, ko bo Mramor pojasnil okoliščine. Han ocenjuje, da bo takšnih razkritij vsak dan več in bo tudi vse težje dobiti ministre, kompetentne in strokovne kadre.

Tudi poslanec Desusa Uroš Prikl meni, da morajo biti vatli za vse enaki. Prav tako pričakuje, da bo Mramor svoje zaslužke razkril in tehtno argumentiral. Je pa Prikl obenem v današnji izjavi novinarjem opozoril na same anomalije v sistemu, če lahko nekateri uslužbenci v javnem sektorju poleg dobrih plač zaslužijo tako velike zneske ob svojem delu. Te anomalije je treba po njegovih besedah odpraviti.

Vendar pa je minister za javno upravo Boris Koprivnikar že ocenil, da se bomo anomalijam z visokimi honorarji izognili s transparentno objavo podatkov, medtem ko s spremembo zakonodaje težav ne bi rešili.

Mramor z ostrim odzivom

Mramor se je sicer v Bruslju že ostro odzval na očitke. Ocenil je, da je odstop ministrice Stanke Setnikar Cankar zaradi očitkov o visokih honorarjih napačen signal. »Moramo se zavedati, da smo zdaj v tržni ekonomiji, nismo več v komunizmu,« je dejal minister.

Cerar medtem išče naslednika za Setnikar Cankarjevo. V javnosti se je pojavilo že nekaj imen, a v kabinetu predsednika vlade zagotavljajo, da predsednik o kandidatih še razmišlja, odločitev pa bo sprejeta v najkrajšem možnem času.

Na Pop TV so v ponedeljek v oddaji 24ur zvečer poročali, da je aktualna državna sekretarka na šolskem ministrstvu Andreja Barle Lakota na sobotnem kongresu SMC od premierja dobila povabilo na razgovor, da se pridruži vladni ekipi. Bila je Cerarjeva favoritinja za ministrico že pred Setnikar Cankarjevo, a je takrat položaj zavrnila.
 

Deli s prijatelji