SD

Kdo poleg Pahorja še med kandidate za predsedniške volitve?

Objavljeno 14. junij 2012 10.14 | Posodobljeno 14. junij 2012 10.14 | Piše: T. L., STA

Evidentiranje kandidatov SD za predsednika republike bo trajalo okoli tri tedne.

Borut Pahor med glasovanjem.

LJUBLJANA – V Ljubljani se bo popoldne sestalo predsedstvo Socialnih demokratov (SD), ki bo odprlo postopek evidentiranja kandidatov za predsednika republike. Po besedah predsednika stranke Igorja Lukšiča se sicer ne bodo mogli izogniti razpravi o napovedani kandidaturi donedavnega predsednika SD Boruta Pahorja, a bodo o strankinem kandidatu glasovali šele julija.

Pahor je svojo kandidaturo za predsednika republike napovedal že na kongresu SD v začetku junija v Kočevju, kjer je sicer neuspešno kandidiral tudi za vnovični mandat predsednika SD. Premagal ga je Lukšič, ki pa je Pahorja pri kandidaturi na jesenskih volitvah že podprl in ocenil, da je »rojen za predsednika države«. Prav tako so podporo Pahorju že namenili poslanci SD. Nekateri delegati SD pa so na strankinem kongresu v Kočevju izrazili podporo sedanjemu predsedniku republike Danilu Türku, ki ga je stranka podprla tudi na volitvah pred petimi leti.

Evidentiranje kandidatov SD za predsednika republike bo trajalo okoli tri tedne, v tem času lahko občinske ali območne organizacije stranke predlagajo kandidate. V začetku julija bodo o strankinem kandidatu odločili na tajnem glasovanju. Stranka pa se lahko po Lukšičevih besedah odloči tudi, da na jesenskih predsedniških volitvah ne nastopi s svojim kandidatom, da ne podpre nobenega od kandidatov ali pa da podpre več kandidatov.

Danes se bosta sicer sestali tudi vodstvi SD in Pozitivne Slovenije na čelu z obema predsednikoma. Gre za prvo tovrstno srečanje po zamenjavi vodstva SD. Predsednik Pozitivne Slovenije Zoran Janković pa je že dejal, da z izvolitvijo novega predsednika SD pričakuje drugačno sodelovanje s to stranko.
 

Deli s prijatelji